by dimitris

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

aquaculture / ιχθυοκαλλιέργειες (2) γράμμα στο ΤΧΣ / letter to HFSF



Εισαγωγή
                                                                                         Πάτρα 19 Μαρτίου 2014
Αγαπητέ κ. Σκλαβούνη
Θα επιθυμούσα να σας καταθέσω πέντε προτάσεις που θεωρώ ότι θα συμβάλουν στην βιωσιμότητα του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, και θα δώσουν λύση στην κρίση που έχει δημιουργηθεί.
Η ιχθυοκαλλιέργεια έχει ανάγκη άμεσης δράσης από μέρους σας.
Προσωπικά από το 1998 έως το 2004 εργάστηκα σαν δύτης σε μικρή εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ από το 2005 έως το 2012 συνεργάστηκα σαν επόπτης δύτης σε μεγάλη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας.
Σε αυτά τα 15 περίπου χρόνια ανέλαβα διαδοχικά την πλήρη ευθύνη των υποβρύχιων εργασιών σε τρεις μονάδες εκτροφής.
Παράλληλα το ίδιο διάστημα εργάστηκα στην σχεδίαση την επίβλεψη και την υλοποίηση ενός αγκυροβολίου μονάδας εκτροφής και στην υποβρύχια επιθεώρηση αρκετών μονάδων εκτροφής.
Έχω τελειώσει πανεπιστημιακή εκπαίδευση (Φυσικό τμήμα) και είμαι 50 χρονών.
Καταθέτω τις προτάσεις με την ματιά εξωτερικού παρατηρητή που έχει δει τα πράγματα από “μέσα”
Ασχολήθηκα με το θέμα μετά από ένα άρθρο στο euro2day με τίτλο: “ψάχνουν τα ψάρια στα κλουβιά” 12 Φεβρουαρίου 2014
http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1182681/psahnoyn-ta-psaria-sta-kloyvia.html
Κατέθεσα την άποψη ΄μου για το θέμα σε ένα κείμενο προς τους τραπεζίτες που δημοσιεύτηκε στο capital.gr με τίτλο “Τα ψάρια δείχνουν τον δρόμο των αλλαγών...” 24 Φεβρουαρίου 2014
http://www.capital.gr/Wall.asp?id=1963848
 αφού προσπάθησα πρώτα να έρθω σε επικοινωνία με τα τραπεζικά στελέχη που χειρίζονται το θέμα.
Έστειλα ένα γράμμα στην Akvaplan Niva, από το οποίο δεν έχω προς το παρόν απάντηση (επισυνάπτεται) 10 Μαρτίου 2014
Μετά από ένα άρθρο στο capital.gr με τίτλο: υψηλές προσδοκίες στις ιχθυοκαλλιέργειες 11 Μαρτίου 2014
http://www.capital.gr/news.asp?id=1973215
αποφάσισα να γράψω κατευθείαν σε εσάς.
Το κείμενο άλλαζε όπως προχώραγε μέχρι που σκέφτηκα να σας προτείνω συγκεκριμένες προτάσεις. Το κείμενο που προέκυψε είναι μεγάλο, αλλά ελπίζω να έχετε το χρόνο να το μελετήσετε.
Παράλληλα καταθέτω πρόταση συνεργασίας
Με εκτίμηση
Δημήτρης Πέττας

http://www.hfsf.gr/en/index.htm

Πέντε προτάσεις για λύση στις ιχθυοκαλλιέργειες και μια πρόταση συνεργασίας

                                                                                                                     Πάτρα 19 Μαρτίου 2014
Αγαπητέ κ. Σκλαβούνη

Θα ήθελα να σας επικοινωνήσω μερικές προτάσεις που νομίζω ότι θα συνεισφέρουν σημαντικά στην εξεύρεση λύσης για την ιχθυοκαλλιέργεια.

Η πρώτη πρόταση είναι η αλλαγή στις μονάδες εκτροφής των εταιρειών, της διαδικασίας εισαγωγής δεδομένων στο μηχανογραφικό σύστημα.
Η εισαγωγή δεδομένων της παραγωγής στις μονάδες εκτροφής στο μηχανογραφικό σύστημα, σε κάποιες εταιρείες γίνεται από τους περιφερειακούς υπεύθυνους και όχι από τους τοπικούς υπεύθυνους.
Οι τοπικοί υπεύθυνοι μεταφέρουν τα δεδομένα της παραγωγής στους περιφερειακούς μέσα από την συμπλήρωση κατάλληλων εντύπων και αυτοί τα εισαγάγουν στο σύστημα.
Είναι σαν οι ταμίες σε ένα υποκατάστημα τράπεζας να κάνουν με έγραφα τις συναλλαγές, τα οποία παραδίδουν στον προϊστάμενο, για να τα περάσει στο μηχανογραφικό σύστημα της τράπεζας.
Οι τοπικοί υπεύθυνοι αφού συμπληρώσουν και υπογράψουν τα κατάλληλα έντυπα, αντί να τα μεταφέρουν στους περιφερειακούς υπεύθυνους πρέπει να τα υποβάλουν κατευθείαν στην μηχανογράφηση με ηλεκτρονική φόρμα από το internet ή με σκανάρισμα των εντύπων και αποστολή με email.
Οι περιφερειακοί υπεύθυνοι δεν θα πρέπει να ασχολούντα με την μεταφορά δεδομένων πέρα από το να δημιουργήσουν την υποδομή (σκάνερ και σύνδεση internet) ώστε μετά το πέρας της εργασίας τους οι τοπικοί υπεύθυνοι να περνούν τα δεδομένα στην κεντρική μηχανογράφηση χωρίς δυνατότητα αλλοίωσης.
Όλες οι εταιρείες που ζητούν αναχρηματοδότηση χρεών, ακόμα και αυτές που δεν ζητούν πρέπει να υιοθετήσουν (αν δεν το έχουν ήδη κάνει) την εισαγωγή δεδομένων στο μηχανογραφικό σύστημα μόνο από τους τοπικά υπεύθυνους και όχι από τους περιφερειακά υπεύθυνους. Οι τοπικά υπεύθυνοι να μπορούν να αναλάβουν μέχρι ορισμένο αριθμό κλουβιών.

Η δεύτερη πρόταση είναι η αποδοχή της σύγκλιση λογιστικών και πραγματικών ιχθυοαποθεμάτων, σαν κριτήριο αξιολόγησης του management της παραγωγής στις μονάδες εκτροφής.
Για την ιχθυοκαλλιέργεια μπορεί να προσδιοριστεί ένα ποσοτικό κριτήριο αξιολόγησης των managers παραγωγής στις μονάδες εκτροφής. Είναι η σύγκλιση λογιστικών και πραγματικών αποθεμάτων.
Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη στα χέρια σας μέσω των μετρήσεων της Akvaplan Niva, που έκανε εκτίμηση των ιχθυοαποθεμάτων για λογαριασμό των τραπεζών, σε όλες τις εταιρείες.
Εκείνο που πιθανό δεν ξέρετε είναι η αποδεκτή απόκλιση που μπορείτε να την αναζητήσετε από διεθνή στάνταρ (αν υπάρχουν), από την Akvaplan Niva που έκανε τις μετρήσεις, ή να πάρετε μια ιδέα από την σύγκριση των αποκλίσεων που έχουν προκύψει για τις τρεις εταιρείες μέχρι τώρα.
Συνεχή ροή δεδομένων για την σύγκλιση λογιστικών και πραγματικών ιχθυοαποθεμάτων μπορεί να έχετε μέσω ενός project παρακολούθησης όλων των αποθεμάτων όλων των εταιρειών από τις τράπεζες, χωρίς να χρειάζονται οι μετρήσεις ψαριών της Akvaplan.
Με συνεχή ροή πραγματικών δεδομένων, μπορεί να προσδιοριστεί στην πράξη το αποδεκτό ποσοστό σύγκλισης.
Κατά την γνώμη μου σοβαρή απόκλιση, δημιουργεί ερωτήματα για την αξιοπιστία της κάθε εταιρείας. Οι διοικήσεις που δεν είναι ικανές να ξέρουν με την αποδεκτή σχετική ακρίβεια τα πραγματικά τους αποθέματα πρέπει να απορριφθούν.
Ένα κείμενο γιαυτό το θέμα έχω αναπτύξει στο
http://www.capital.gr/Wall.asp?id=1963848
Για το ίδιο θέμα έχω στείλει ερώτημα στην Akvaplan Niva, για το οποίο δεν έχω προς το παρόν απάντηση.

Η τρίτη πρόταση είναι η δημιουργία ενός Δικτύου Άμεσης Παρακολούθησης Ιχθυοαποθεμάτων (ΔΑΠΙ) (αριθμός ψαριών- μέσο βάρος), όλων των εταιρειών που εμπλέκονται σε αναχρηματοδότηση δανείων ή πρόκειται να συμμετέχουν σε συγχωνεύσεις εταιρειών, από εξωτερικούς παρατηρητές.
Αν επιθυμείτε την υγεία και την βιωσιμότητα του κλάδου για όποια σχήματα τελικά δημιουργηθούν, απαιτείστε τον συνεχή έλεγχο της σύγκλισης λογιστικών και πραγματικών αποθεμάτων (αριθμός ψαριών και μέσο βάρος για κάθε κλουβί).
Οι έλεγχοι των ορκωτών λογιστών ήταν ανεπαρκείς μέχρι σήμερα, γιατί απλά δεν ήξεραν να μετράνε ψάρια.
Πρώτη φορά μετρήθηκαν ψάρια στην Ελλάδα από την Akvaplan Niva.
Τα στοιχεία των ελέγχων δηλαδή το ποσοστό απόκλισης λογιστικών από πραγματικά αποθέματα θα πρέπει να δημοσιεύεται περιοδικά, κάθε φορά που η κάθε εταιρεία δίνει στοιχεία για το ζωικό της κεφάλαιο μέσω των ισολογισμών στο χρηματιστήριο.
Ένα Δίκτυο Άμεσης Παρακολούθησης Ιχθυοαποθεμάτων (ΔΑΠΙ), όλων των εταιρειών που εμπλέκονται σε αναχρηματοδότηση δανείων ή πρόκειται να συμμετέχουν σε συγχωνεύσεις εταιρειών, μπορεί να υλοποιηθεί από το ΤΧΣ ή από τις Τράπεζες με ελεγχόμενο κόστος και χρησιμοποιώντας εργαζόμενους στην παραγωγή των εταιρειών, (γραμματειακή υποστήριξη ή κατάλληλο λογισμικό) και εξωτερικούς ελεγκτές.
Το ΔΑΠΙ μπορεί να διαρκέσει το ελάχιστο όσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, να αξιολογηθούν οι επιμέρους δομές των εταιρειών, και να δημιουργηθούν τα δεδομένα των συγχωνεύσεων.
Το ΔΑΠΙ μπορεί να μετασχηματιστεί σε ανεξάρτητο οργανισμό που θα δίνει τα στοιχεία του ζωικού κεφαλαίου στους ορκωτούς λογιστές και την απόκλιση λογιστικών και πραγματικών αποθεμάτων την περίοδο αναφοράς.
Η χρηματοδότηση του πλήρους σχεδιασμού και της πλήρους λειτουργίας του ΔΑΠΙ μπορεί να γίνει με πόρους από την Ευρωπαϊκή ένωση
Οι τράπεζες με μετοχοποίηση των χρεών είναι βασικοί μέτοχοι σε όλες τις εταιρείες, μπορούν να δημιουργήσουν Οργάνωση Παραγωγών που θα έχει πρόσβαση σε σημαντική χρηματοδότηση. Πιθανό να γίνεται να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες το ΔΑΠΙ σήμερα, με πόρους που θα μπορούν να λάβουν αργότερα από την δημιουργία Οργάνωσης Παραγωγών.
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1193420/seth-efkairia-gia-ton-klado-h-organosh-paragogon.html
Χρηματοδότηση του ΔΑΠΙ μπορεί να γίνει από επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σοβαρά στην ιχθυοκαλλιέργεια.
Μια low budget εκδοχή του ΔΑΠΙ μπορεί να χρηματοδοτηθεί από της τράπεζες, να ξεκινήσει με πιλοτική λειτουργία στο Δία (που οι τράπεζες έχουν ήδη το management) και να επεκταθεί στις υπόλοιπες εταιρείες αμέσως μετά, με την ανάπτυξη κατάλληλου λογισμικού.
Θα χρειαστεί γραμματειακή υποστήριξη που μπορεί να παρέχει προσωρινά ο Δίας, έναν επιβλέπων τραπεζικό της γραμματειακής υποστήριξης, ένα τραπεζικό ελεγκτή με διάθεση και ικανότητα να επισκεφτεί το κάθε σημείο της παραγωγής στις μονάδες εκτροφής και τα συσκευαστήρια και ένα τεχνικό σύμβουλο συντονιστή που μπορεί να είναι ο γράφων.
Για να γίνει αυτό πρέπει να είναι πληρωμένοι οι άνθρωποι της παραγωγής που απαιτείται η συνεργασία τους και να λάβουν bonus ευθύνης για την συμμετοχή τους.
Η γραμματειακή υποστήριξη δεν πρέπει να είναι στο χώρο των εταιρειών όταν το management δεν έχει εκχωρηθεί στις τράπεζες.
Στο πλήρως ανεπτυγμένο ΔΑΠΙ αντί για γραμματειακή υποστήριξη θα υπάρχει κατάλληλο λογισμικό.
Η πρόταση για το ΔΑΠΙ αναπτύσσεται στο παράρτημα και σε συνδυασμό με την αλλαγή στις μονάδες εκτροφής των εταιρειών, της διαδικασίας εισαγωγής δεδομένων στο μηχανογραφικό σύστημα είναι άμεσα υλοποιήσιμη ακόμα και από Έλληνες με ελεγχόμενο κόστος.
Η παρακολούθηση όλων των ιχθυοαποθεμάτων από εξωτερικούς ελεγκτές θα διασφαλίσει το ζωικό κεφάλαιο των εταιρειών, θα παρέχει συνεχή ροή δεδομένων από τις αλιεύσεις σχετικά με την σύγκλιση λογιστικών και πραγματικών αποθεμάτων (που είναι κριτήριο αξιολόγησης του management της παραγωγής) , θα δίνει την δυνατότητα αξιολόγησης των ανθρώπων της παραγωγής και θα είναι μία από τις βάσεις πάνω τους θα κτιστούν οι συγχωνεύσεις.
Όλες οι εταιρείες που πρόκειται να συμμετάσχουν σε συγχωνεύσεις πρέπει να αποδέχονται την συμμετοχή τους σε ένα Δίκτυο Άμεσης Παρακολούθησης των Ιχθυοαποθεμάτων τους από εξωτερικούς ελεγκτές.

Η τέταρτη πρόταση είναι να δώσετε την ευθύνη για διατήρηση της παραγωγής στις μονάδες εκτροφής σε ένα εξωτερικό manager με εποπτική αρμοδιότητα και σκοπό να εξασφαλίσει την μη κατάρρευσή της, μέχρι να υλοποιηθούν οι συγχωνεύσεις, σε όσες εταιρείες έχουν πρόβλημα.
Η Ιχθυοκαλλιέργεια έχει ανάγκη από άμεση δράση
Ο συγκεκριμένος κλάδος έχει κάποιες ιδιαιτερότητες με πιο σημαντική ότι αναφέρεται σε ζωντανούς οργανισμούς (ψάρια) που εκτρέφονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη ρευστότητας για τροφές ψαριών, μισθούς.., που αν δεν ικανοποιείται, υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της ροής της παραγωγής με ενδεχόμενο κίνδυνο κατάρρευσης όλης της εταιρείας.
Κατάρρευση της εταιρείας σημαίνει ότι το ΤΧΣ θα εξανεμίσει την πιθανότητα έστω και μερικής αποπληρωμής των χρεών από την εταιρεία και χάσιμο θέσεων εργασίας.
Οι Τράπεζες πρέπει να δώσουν χρήματα για την μη κατάρρευση της ροής της παραγωγής.
Παράλληλα πρέπει να δώσουν την ευθύνη για διατήρηση της παραγωγής στις μονάδες εκτροφής σε ένα εξωτερικό manager με εποπτική αρμοδιότητα και σκοπό να εξασφαλίσει την μη κατάρρευσή της, μέχρι να υλοποιηθούν οι συγχωνεύσεις, σε όσες εταιρείες έχουν πρόβλημα.
Ο εξωτερικός εποπτικός manager μπορεί να είναι ένας Έλληνας ιχθυολόγος ή η Akvaplan Niva.
Θα πρέπει να εποπτεύει απλά θέματα της παραγωγής στις μονάδες εκτροφής, όπως αν ταΐζονται τα ψάρια, λειτουργούν κανονικά οι βασικές διαδικασίες της παραγωγής και πληρώνονται οι μισθοί των ανθρώπων της παραγωγής.
Αν υλοποιήσετε την τρίτη πρόταση, δηλαδή το Δίκτυο Άμεσης Παρακολούθησης των Ιχθυοαποθεμάτων τότε η εποπτεία μπορεί να γίνεται και από το ίδιο το ΔΑΠΙ, μεταφέροντας όλα τα δεδομένα της παραγωγής από αυτό.
Είναι σημαντικό όλες οι μονάδες εκτροφής όλων των εταιρειών να παραμείνουν ζωντανές και να βελτιωθεί η λειτουργία τους.
Στον Δία φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα που αναζητάει λύση.
http://www.capital.gr/news.asp?id=1971114&ppg=0
http://www.capital.gr/news.asp?id=1973490
http://www.capital.gr/News.asp?id=1973215

Μια πρόταση για τις συγχωνεύσεις
Για τις συγχωνεύσεις νομίζω ότι ακολουθείται μια λάθος κατεύθυνση. Κάποιες εταιρείες  εμφανίζονται σαν υγιείς και είναι έτοιμες να αναλάβουν το management συγχωνευμένων σχημάτων ενώ κάποιες άλλες εμφανίζονται σαν προβληματικές. Η αξιολόγηση των εταιρειών γίνεται από εξωτερικούς οίκους, ξεχωριστά για κάθε εταιρεία.
Αν επιθυμείτε την δημιουργία βιώσιμων εταιρειών από τις συγχωνεύσεις πρέπει να αξιολογήσετε τις επιμέρους δομές των εταιρειών.
Η αξιολόγηση των επιμέρους δομών των εταιρειών προκύπτει και από την μεταξύ τους σύγκριση.
Σαν επιμέρους δομές θεωρούνται:
το σύνολο των μονάδων εκτροφής, το σύνολο των ιχθυογενετικών σταθμών, το σύνολο των κέντρων διανομής, το σύνολο των μονάδων μεταποίησης και το σύνολο των εργοστασίων παραγωγής τροφής
Η αξιολόγηση και η χωροταξική κατανομή των επιμέρους δομών είναι σημαντική για την επιτυχία των συγχωνεύσεων.
Μέσα από την αξιολόγηση των επιμέρους δομών θα προκύψουν οι βέλτιστες διαδικασίες που οι τράπεζες πρέπει να επιβάλλουν σε όλες τις εταιρείες.
Είναι προφανές ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν αξιολόγηση δομών και γιαυτό χρειάζονται την συμβουλευτική υπηρεσία εξωτερικού συμβούλου.

Στην πραγματικότητα οι προτάσεις που παρουσιάζονται παραπάνω είναι αποτέλεσμα της δικής μου αξιολόγησης της δομής της παραγωγής στις μονάδες εκτροφής, περιέχουν καινοτομίες όπως η εισαγωγή δεδομένων τοπικά από τους υπεύθυνους της παραγωγής, η δημιουργία επαληθεύσεων από άλλους μετέχοντες στην παραγωγή, το feed back της τελικής πληροφορίας για αξιολόγηση των τοπικών υπεύθυνων...
Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να αξιολογηθούν από εξωτερικό παρατηρητή οι υπόλοιπες επιμέρους δομές: ιχθυογενετικοί σταθμοί, τα κέντρα διανομής, μονάδες μεταποίησης και στα εργοστάσια παραγωγής τροφών.
Μετά την παραπάνω μελέτη θα μπορούν να βγουν αποφάσεις για το ποιες επιμέρους δομές πρέπει να παραμείνουν ζωντανές, σε ποιο γεωγραφικό χώρο και σε συμβατότητα με τις συγχωνεύσεις.
Οι ίδιες οι μελέτες των επιμέρους δομών όλων των εταιρειών θα συμβάλουν στην αξιολόγηση των υπαρχόντων διοικήσεων.
Το ερώτημα είναι πόσο είναι το κόστος συμβουλευτικών υπηρεσιών, αξιολόγησης των επιμέρους δομών με πρόταση βέλτιστων διαδικασιών και ποιος θα το καλύψει.
Όπως προαναφέρθηκε για το ΔΑΠΙ, οι μελέτες αξιολόγησης των επιμέρους δομών μπορεί πιθανό να χρηματοδοτηθεί άμεσα από τις Τράπεζες με χρήματα που μπορεί να λάβουν αργότερα μέσω της Οργάνωσης Παραγωγών.
Μπορούν ακόμα να χρηματοδοτηθούν από επενδυτές.
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1193420/seth-efkairia-gia-ton-klado-horganosh- paragogon.html

Παρατηρήσεις για την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα και τον ρόλο σας ως προέδρου του ΤΧΣ.
Στην Ελλάδα πολλές εταιρείες αναπτύχθηκαν σε στενή σχέση με το κράτος σε επίπεδο διασυνδέσεων, επιδοτήσεων, εύκολου δανεισμού και διαπλεκόμενων.
Μεγάλο ποσοστό από τις Ελληνικές εταιρείες σήμερα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον δανεισμό τους.
Με μετοχοποίηση των χρεών τους το ΤΧΣ γίνεται βασικός μέτοχος σε πολλές από αυτές.
Το ΤΧΣ δεν προσεγγίζει το ζήτημα με την ιδιότητα του μετόχου, ωστόσο θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα ποιος θα τρέξει τις εταιρείες που έχουν άμεσο πρόβλημα και ποιος θα τρέξει τις εταιρείες μετά την μετοχοποίηση των χρεών.
Αυτό σημαίνει ότι το ΤΧΣ θα πρέπει να βρει ένα τρόπο αξιολόγησης των υπαρχόντων managers, (ειδικά αυτούς που δεν βάζουν χρήματα στις ίδιες τις εταιρείες τους όταν αυτές βρίσκονται σε τόσο χαμηλές αποτιμήσεις) και να κρίνει αν τα προβλήματα ρευστότητας οφείλονται στην κρίση που περνά η χώρα ή στους ίδιους τους managers.
Ποιοτικά κριτήρια για την αξιολόγηση των managers ή βασικών μετόχων.
Το πρώτο κριτήριο είναι η πραγματική σύνδεση των αποδοχών με το πραγματικό ενδιαφέρον, την ευθύνη, την ικανότητα, την παραγωγικότητα, την πραγματική έρευνα και την πραγματική καινοτομία.
Στην Ελλάδα κατά αντιστοιχία με τον Δημόσιο Τομέα και ο ιδιωτικός τομέας πολλές φορές συνδέει τις αποδοχές με ένα δίκτυο γνωριμιών και προστατευτισμού των “δικών μας” που μπορεί να έχουν προσληφθεί ακόμα και με πολιτικό μέσο.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αδιαφορία των εργαζόμενων για το αντικείμενο της εργασίας τους. Τα οικοδομήματα κάποιων εταιρειών ανεξάρτητα πόσο μεγάλα είναι και πόσο σύγχρονα φαίνονται , δεν είναι υγιή. Δεν είναι υγιή γιατί δεν υπάρχει πραγματική σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα, την έρευνα, την καινοτομία. Δεν υπάρχει αξιοκρατία.
Το δεύτερο κριτήριο σχετίζεται με το πρώτο και έχει να κάνει με τις διακρίσεις ανάμεσα σε αυτούς που προσφέρουν την εργασία τους στην εταιρεία.
Εργαζόμενοι στην ίδια εταιρεία, στο ίδιο αντικείμενο, με την ίδια ευθύνη, έχουν διαφορετικές αποδοχές και ασφαλιστική κάλυψη. Προνομιούχοι υπάλληλοι και παιδιά ενός κατώτερου θεού συνεργάτες.
Managers με υποτιθέμενη κοινωνική ευθύνη, που εν γνώση τους διαχωρίζουν τους εργαζόμενους στην παραγωγή σε κατηγορίες, για να έχουν μια αστεία μείωση του μισθολογικού κόστους, σε σχέση με τα εκατοντάδες εκατομμύρια που διαχειρίζονται, δεν μπορούν να είναι σοβαροί σε μια Ευρωπαϊκή χώρα, όσα πιστοποιητικά και να μαζεύουν.
Αν αποφασίσετε να αξιολογήσετε τους managers θα βρείτε και άλλα κριτήρια πέρα από τα προαναφερόμενα (στα οποία μπορείτε και να διαφωνείτε) όπως για παράδειγμα η επιτυχία των επενδυτικών τους επιλογών.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν από μέρους σας θα προσδιορίσουν τον επιχειρηματικό χάρτη της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια. Κάποιοι βασικοί μέτοχοι ή managers θα πάνε σπίτι τους και κάποιοι θα τρέξουν τις επιχειρήσεις.
Αν θέλετε η εργασία σας να προσφέρει και στην χώρα σας τότε τολμήστε να αξιολογήσετε τους
Έλληνες managers και μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε νέους ξένους ή Έλληνες όπου χρειάζεται.

Μια πρόταση συνεργασίας
Τέλος θα ήθελα να δηλώσω διαθεσιμότητα για μια συνεργασία με το ΤΧΣ ή τις τράπεζες για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΔΑΠΙ (αν αποφασίσετε την υλοποίησή του), ή τεχνικός σύμβουλος ή εξωτερικός ελεγκτής στην παραγωγή στις μονάδες εκτροφής.
Στο παράρτημα αναφέρω μια πρώτη σχεδίαση του ΔΑΠΙ που θα μπορούσε να βελτιωθεί όπου χρειάζεται στην πράξη.
Σε περίπτωση συνεργασίας μας η εχεμύθεια από μέρους μου στην διαχείριση των πληροφοριών είναι δεδομένη.
Θα χαρώ ιδιαίτερα αν είστε διαθέσιμος για μια προσωπική συνάντηση.
Με εκτίμηση
Δημήτρης Πέττας
Επαγγελματίας δύτης για 15 χρόνια στην ιχθυοκαλλιέργεια (μέχρι τον Νοέμβριο του 2012)
παλεύοντας και μελετώντας την σύγκλιση λογιστικών και πραγματικών αποθεμάτων κάτω
και πάνω από την επιφάνεια.
Πανεπιστημιακή εκπαίδευση: Φυσικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου