by dimitris

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Δημοψήφισμα 2ο: συνταξιοδοτικό


Mesologgi Lagoon. Looking towards West NW

Σαν κοινωνία θα πρέπει να θέσουμε σαν ζητούμενο οι περισσότεροι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε στους συνταξιούχους με μια προοδευτική σύγκλιση των συντάξεων στις οικογενειακές εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Όλοι οι πολίτες πάνω από μια ορισμένη ηλικία, (που μπορεί να είναι και μικρότερη από το σημερινό όριο) πρέπει να έχουν δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή κατώτατη σύνταξη, τουλάχιστον όση οι οικογενειακές εύλογες δαπάνες διαβίωσης (εδδ)

Κατάργηση όλων των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων σε δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ευγενών ταμείων (που βασίζονται σε φόρους υπέρ τρίτων).

Δικαίωμα παραπάνω σύνταξης από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (εδδ) έχουν μόνο πολίτες του ιδιωτικού τομέα, που το τεκμηριώνουν με ιδιωτικές ασφαλιστικές εισφορές (πχ ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ) και με υπολογισμό της σύνταξης με τον ίδιο τρόπο που θα συνταξιοδοτηθούν τα παιδιά τους.

Αν ένας συνταξιούχος δεν έχει ιδιόκτητο σπίτι, στις εδδ πρέπει να προστίθεται το κόστος ενοικίασης κατοικίας.

Αν ο πολίτης έχει εισοδήματα από άλλες πηγές, πχ ενοίκια, επιχειρήσεις, η σύνταξη του πρέπει να συμπληρώνεται μέχρι τις εδδ αν τα εισοδήματα αυτά είναι λιγότερα από τις εδδ, ή να μην δικαιούται σύνταξη αν τα εισοδήματα του είναι περισσότερα από τις εδδ.

 Οι πολίτες που εργάστηκαν σε δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες, σε θέσεις ευθύνης που δικαιολογούν μισθούς πάνω από τις εδδ, είναι λογικό να δικαιούνται συντάξεις πάνω από τις εδδ, σε ένα ποσοστό του τρέχοντος μισθολογίου, συνυπολογίζοντας την ιδιοκτησία κατοικίας και τα εισοδήματα από άλλες πηγές.
Το τρέχον μισθολόγιο όλων των βαθμίδων έχει κατώτερη βαθμίδα τις εδδ.

Όποιος πολίτης έχει βγει σε σύνταξη (ή πρόκειται να βγει με τις υπάρχουσες διατάξεις και μέχρι να καταργηθούν) σε μικρή ηλικία, διατηρεί το δικαίωμα του, ωστόσο ενθαρρύνεται να επιστρέψει σε παραγωγική δραστηριότητα (για μεγαλύτερες αποδοχές) και απαγορεύεται αυστηρά να έχει μαύρα εισοδήματα.
Πολλοί ένστολοι βγαίνουν σε σύνταξη σε μικρή ηλικία, μερικοί χωρίς να το θέλουν.

Όλες οι συντάξεις των πολιτικών περικόπτονται μέχρι τις οικογενειακές εδδ.

Μεταβατική περίοδος τριών ετών όπου οι μεγάλες συντάξεις θα περικόπτονται κάθε μήνα από λίγο, ενώ οι μικρές θα αυξάνονται κάθε μήνα από λίγο.

Μερικές παρατηρήσεις

Τελευταία παρατηρώ ότι ακόμα και οι φιλελεύθεροι μεταρρυθμιστές τα έχουν βάλει με τους πρόωρα συνταξιούχους και αυτούς που πρόκειται να βγουν πρόωρα στην σύνταξη, ενώ χάνουν το θεσμικό σημείο κλειδί που είναι η άρση της μονιμότητας (εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων), σε δημόσιο, ΔΕΚΟ, και η σύνδεση των μισθών και των συντάξεων με τις εδδ, το εμπορικό ισοζύγιο και την αποτελεσματικότητα στην συλλογή φόρων.

Και όμως κάτι τους διαφεύγει. Οι πολίτες που έχουν μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάσταση είναι αυτοί που διορίστηκαν με ρουσφέτια, αδιαφόρησαν και αδιαφορούν για την εκτέλεση του έργου που έχουν αναλάβει. Οι υπόλοιποι πολίτες που βρήκαν ένα δεδομένο θεσμικό πλαίσιο και το χρησιμοποίησαν για να πάρουν αποφάσεις ζωής για την επιλογή του επαγγέλματός τους, και υπηρέτησαν με συνέπεια τις ανάγκες της εργασίας τους, και πρόκειται να βγουν ή είναι σε πρόωρη σύνταξη, τι ευθύνη φέρουν;

Ακόμα πιο πέρα είναι επαγγέλματα που από την φύση τους δεν είναι συμβατά με την σύνταξη στα 65. Οικοδόμοι, ανθρακωρύχοι, δύτες, ... δεν είναι δυνατό να εργαστούν μέχρι τα 65.
Μερικές δεκάδες χιλιάδες από τους παραπάνω που επρόκειτο να βγουν στην σύνταξη μετά την 1/1/2013 δεν βγήκαν εξαιτίας του μνημονίου, με την ψηφισμένη υπόσχεση να βγουν σε σύνταξη δυο χρόνια αργότερα. Όποιοι από τους παραπάνω δεν είχαν αποταμιευμένα χρήματα, ή άλλα έσοδα ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, αφού δεν πήραν ούτε το ταμείο ανεργίας για το δεύτερο έτος, που ψηφίστηκε με ένα νόμο μαϊμού χωρίς χρηματοδότηση.
http://reasonablelivingexpenses.blogspot.gr/2014/06/blog-post.html

Πέρα από τους παραπάνω ακόμα και οι μητέρες που βγήκαν, ή πρόκειται να βγουν σε σύνταξη σε πρόωρη ηλικία, με παράλογες διατάξεις, δεν έχουν ευθύνη για το θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε και δεν μπορούμε να ζητάμε να καταργηθούν οι πρόωρες συντάξεις χωρίς μια προοδευτική μεταβατική περίοδο.

Θα ήθελα ακόμα να κάνω μνεία και για τους αστυνομικούς που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και πήραν αποφάσεις να βγουν στο πεζοδρόμιο για να αντιμετωπίσουν τους εγκληματίες συνυπολογίζοντας την πρόωρη συνταξιοδότηση. Ένας από αυτούς μου είχε πει ότι σε περίπτωση που δεν βγει σε πρόωρη σύνταξη, την οποία συνυπολόγισε για την επιλογή του επαγγέλματός του, θα βγει στους δρόμους με το όπλο του να την διεκδικήσει.

Πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα της κρίσης μια σύνταξη συντηρεί πολλές φορές όχι μόνο τον συνταξιούχο, αλλά και τα άνεργα ενήλικα παιδιά του. Έτσι η σύνταξη θα πρέπει να μειωθεί ή να αυξηθεί μέχρι τις εδδ όλης της οικογένειας που διαμένει στο ίδιο σπίτι, συμπεριλαμβάνοντας στην οικογένεια τους ενήλικους άνεργους.

Πέρα από τα παραπάνω η πρόωρη συνταξιοδότηση είναι ο πιο ειρηνικός τρόπος για την υλοποίηση των θεσμικών αλλαγών που έχει ανάγκη η Ελλάδα με σημαντικότερη την άρση της μονιμότητας σε δημόσιο, ΔΕΚΟ.
Χωρίς άρση της μονιμότητας καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Καμία αξιολόγηση δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν επανασχεδιαστούν όλοι οι οργανισμοί του δημοσίου και ΔΕΚΟ.
Και όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με την Ευρώπη και με ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θα δημιουργήσει παραπάνω αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας από αυτές που θα καταργηθούν με το κλείσιμο άχρηστων οργανισμών του δημοσίου και των ανεπίδεκτων στην προσαρμογή υπαλλήλων του δημοσίου και των ΔΕΚΟ.

Είναι προφανές ότι δεν είναι σωστό να συνταξιοδοτούνται πρόωρα υγιείς πολίτες και να τους πληρώνουν οι υπόλοιποι, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς μεταβατική περίοδο.
Η αύξηση των ορίων ηλικίας πρέπει να γίνεται προοδευτικά για να μπορούν οι πολίτες να προσαρμόζονται στις αλλαγές.

Αν δεν τεθεί μια ορθολογική πρόταση για τις συντάξεις οι οποίες έτσι και αλλιως θα μειωθούν, τότε θα γίνουν οριζόντιες περικοπές που θα πλήττουν τους ασθενέστερους οι οποίοι με την σειρά τους θα αναζητούν σωσίβιο στην άκρα αριστερά και στην άκρα δεξιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου