by dimitris

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

"για κάθε νέα κυβέρνηση υπάρχει το ραντεβού με την πραγματικότητα", βοήθεια στην λίστα με τις μεταρρυθμίσεις

Γιάνη και Αλέξη γεια, είμαι ο Δημήτρης, ένας απλός Ευρωπαίος (και Έλληνας) πολίτης και blogger.

Mesologgi Lagoon

Ευχαριστώ για την καταρχήν συμφωνία που αποσπάσατε στο Eurogroup στις 20/2/2015, ανησυχούσα (και ανησυχώ) για την παραμονή της Ελλάδος στην Ευρώπη.

Πρέπει όλοι οι πολίτες που αποδεχόμαστε την δημοκρατία σαν πολίτευμα να ανέβουμε ένα σκαλοπάτι κατανόησης, να καταλάβουμε ότι η βάση της δημοκρατίας είναι η κυριαρχία του νόμου (the rule of law), η κυριαρχία της συμφωνίας.
Στην περίπτωση της Ελλάδας η συμφωνία ήταν και είναι η δανειακή σύμβαση ή το μνημόνιο.
Δημοκρατία δεν είναι αν το 80% των πολιτών ψηφίζει τις ουτοπικές επιθυμίες τους για παραπάνω χρήματα. Αυτό δεν μπορεί απλά να υλοποιηθεί και δεν μπορεί να είναι πάνω από νόμους και συμφωνίες.

Πρέπει ακόμα να θυμάστε ότι πολλοί πολίτες σας ψήφισαν με την γνώση ότι δεν θα εφαρμόσετε το σύνολο από αυτά που λέγατε  και δεν θα ρισκάρεται την θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές που προτάθηκαν από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ ήταν ανεπαρκείς.
Η άρση της μονιμότητας σε δημόσιους υπάλληλους, ΔΕΚΟ και προστατευόμενους, όπως επίσης η κατάργηση των μεγάλων συντάξεων είναι αναγκαίες αλλαγές για να αναγεννηθεί η Ελλάδα, που ποτέ όμως δεν προτάθηκαν από τους εταίρους.

Σχετικά με την απόλυτη οικονομική ασφάλεια (μέσω της μονιμότητας) μερίδας πολιτών έχει γράψει ο Hayek στο βιβλίο του "ο δρόμος προς την δουλεία", ενώ για τους εκμεταλλευτικούς θεσμούς στις δημοκρατίες έχουν γράψει οι Acemoglou - Robinson στο βιβλίο τους "why nations fail".
Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατία με εκμεταλλευτικούς (extractive) πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς και ο μόνος εγγυημένος τρόπος για να αλλάξει σύμφωνα με την σύγχρονη αποδεκτή οικονομική και πολιτική επιστήμη είναι να τους μετατρέψει σε συμμετοχικούς (inclusive).

Φυσικά οι περισσότεροι Έλληνες οικονομικοί και πολιτικοί επιστήμονες θα ήθελαν να έχουν την δική τους ουτοπική εκδοχή της σωστής διακυβέρνησης. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί με χρήματα Ευρωπαίων πολιτών, ακόμα και αν το επιθυμεί το 80% των Ελλήνων πολιτών. Πέρα από αυτό η ίδια η αποτυχία της Ελλάδος οφείλεται στο τεράστιο κράτος και στους εκμεταλλευτικούς θεσμούς, που στέρησαν από τους Έλληνες την δυνατότητα να γνωρίσουν την κυριαρχία του νόμου, το αληθινό κράτος πρόνοιας και το σύνολο των συμμετοχικών θεσμών που ήδη λειτουργούν και αναπτύσσονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ενώ υπολειτουργούν και μαραίνονται σε άλλες.

Η Ευρώπη αποδέχτηκε να αλλάξει την συμφωνία (μνημόνιο ή δανειακή σύμβαση) με τον όρο ότι η καινούργια να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Και ναι, η καινούργια συμφωνία μπορεί να είναι καλύτερη από την προηγούμενη γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις πάλευαν να μην υλοποιήσουν την προηγούμενη, πάλευαν για τα συμφέροντα των πελατειακών δικτύων τους και δεν επιθυμούσαν την πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν δέχτηκαν την βοήθεια του Βόλφγκανγκ (Σόιμπλε) για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Η Γερμανία ενώ γνώριζε τα θεσμικά προβλήματα της Ελλάδας, (είχε και την πείρα της ενοποίησης της Ανατολικής Γερμανίας με την Δυτική) δεν θέλησε να προχωρήσει στην διόρθωσή τους, περιμένοντας οι ίδιοι οι Έλληνες να καθαρίσουν την χώρα τους.

Το χρέος και η χρεοκοπία συνδέονται με δυο παράγοντες τον δανειστή και τον δανειζόμενο, αυτό φέρνει διαφορετικές ευθύνες και για τους δύο. 
Ο Γιάνης μπορεί να δει τις ευθύνες των δανειστών, εγώ μπορώ να δω τις ευθύνες των δανειζομένων. Αν τα βάλεις μαζί σε ένα τραπέζι για να διαπραγματευτείς μια υπάρχουσα συμφωνία (δανειακή σύμβαση) μεταξύ χωρών, τότε μπορείς να αλλάξεις την Ελλάδα και την Ευρώπη προς το καλύτερο. Αν εκβιάζεις την ακριβή υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, (ή των προγραμματικών δηλώσεων), που σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με αυτά που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία, ρισκάρεις την καταστροφή.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να σταθεί αυτούσιο στην νέα συμφωνία, γιατί δεν οδηγεί στην ανάπτυξη, είναι σαν να ζητάς βοήθεια για να υλοποιήσεις επιθυμίες που έχουν ήδη αποδειχτεί καταστροφικές.

Και όμως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να εξειδικευτεί και να προσαρμοστεί  στην νέα συμφωνία για μια άλλη Ελλάδα, για μια άλλη Ευρώπη. 

Φυσικά αυτό θα σας φέρει αντιμέτωπους με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν σαν βάση την δημοκρατία και την Ευρώπη, με τους ΑΝΕΛ, την Χρυσή Αυγή, τα λαμόγια και τους βολεμένους. Θα οδηγήσει στην διάσπαση της κυβέρνησης που είναι όμως αναγκαία για να προχωρήσει γρήγορα η Ελλάδα. Έτσι και αλλιώς αυτή η κυβέρνηση σχηματίστηκε δημοκρατικά για να διαπραγματευτεί με τσαμπουκά μια συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές μας. Θέλω να πιστεύω ότι η συμφωνία στις 20/2/15 μεταξύ Ελλάδος και Ευρώπης είναι το τέλος του τσαμπουκά, (που ίσως ήταν αναγκαίος για να αποφορτιστούν οι συμπολίτες) και η αρχή μιας νέας συνεργασίας της Ελλάδας με την Ευρώπη.
Για να προχωρήσει η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται νέες συνεργασίες με το ποτάμι και με πιθανούς βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ που θα υποστηρίξουν μια μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Επιθυμώ να καταθέσω μερικές σκέψεις και προτάσεις για την λίστα μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσετε την Δευτέρα.
Μπορεί οι προτάσεις να φαίνονται αθώες ή ανεφάρμοστες, εγώ πάντως νιώθω μεγάλη χαρά και δημιουργικότητα (όπως είπε ο Γιάνης) γιατί είναι ντόπιες Ελληνικές και πολύ καλύτερες του μνημονίου που "επιβλήθηκε" στην Ελλάδα. Είναι από το μανιφέστο που γράφεται για μια καλύτερη Ελλάδα και μια καλύτερη Ευρώπη.

Η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με ένα νόμο.


Η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με νόμο είναι αστεία για διάφορους λόγους, αναφέρω μερικούς:
1. καταργεί την ελεύθερη αγορά εργασίας και τον ίδιο τον καπιταλισμό, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
2. σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που δεν ισχύει η κυριαρχία του νόμου, οι νόμοι ψηφίζονται για να εφαρμόζονται μερικώς, η ψήφιση ενός τέτοιου νόμου θα είχε σαν αποτέλεσμα την επιπλέον προστασία των προστατευμένων του ιδιωτικού τομέα (αυτών που διορίστηκαν με ρουσφέτια) με ταυτόχρονη δημιουργία μεγαλύτερης ζούγκλας για τους "άφωνους" του ιδιωτικού τομέα.
3 οι λίγες αξιόλογες επιχειρήσεις που έχουν κάνει τους προϋπολογισμούς τους με το υπάρχον μισθολογικό κόστος, θα κινδυνέψουν να κλείσουν και να δημιουργήσουν νέους ανέργους αν υποχρεωθούν να ανεβάσουν το μισθολογικό κόστος, ή θα γίνουν παράνομες όπως οι περισσότερες για να επιβιώσουν.

Έχω μερικές καινοτόμες προτάσεις για αύξηση των μισθών που δεν θα μπορούσε να αρνηθεί ούτε ο Βόλφγκανγκ, ούτε οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες.

Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής οικονομίας είναι συνδεδεμένο με το κράτος, μπορούμε να πετύχουμε αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για κάθε δραστηριότητα που γεννιέται και χρηματοδοτείται από το ίδιο το κράτος ή τις ΔΕΚΟ, με πόρους που θα προέλθουν από περικοπές των μεγάλων μισθών και προνομίων που απολαμβάνουν οι μόνιμοι.

Χρειαζόμαστε ένα μισθολογικό σημείο αναφοράς αξιοπρεπούς ανταμοιβής ενός εργαζόμενου που προτείνω να είναι: οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, προσαυξημένες για τις ανάγκες στέγης και διορθωμένες με συντελεστές σχετιζόμενους με την εισπραξιμότητα των φόρων και το εμπορικό ισοζύγιο. Αυτό το μέγεθος θα υπολογίζεται σε ετήσια βάση από την Ελληνική στατιστική υπηρεσία χρησιμοποιώντας τα πραγματικά δεδομένα και αφού έχουν προσδιοριστεί με διαπραγμάτευση οι παραπάνω συντελεστές. Το παραπάνω μέγεθος το ονομάζω εδδ.

Εύλογες δαπάνες διαβίωσης - Πως υπολογίστικαν - Όλη η έκθεση
http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/18319

Μπορείτε λοιπών να προτείνεται αύξηση των μισθών των άφωνων. Όλων αυτών που εργάζονται έμμεσα για το δημόσιο και ανήκουν στους απροστάτευτους του ιδιωτικού τομέα. Είναι πιθανόν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες που υπηρετούν σε διαφορετικές θέσεις και πληρώνονται στην ουσία από χρήματα των πολιτών. Θα αναφέρω ενδεικτικά μερικούς.
Πολίτες που έχουν υπαλληλική σχέση με δημόσιο ή ΔΕΚΟ και όμως πληρώνονται με μπλοκάκι σαν υποτιθέμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Καταργείστε αυτή την απάτη του Ελληνικού κράτους, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι.
Πολίτες που εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που προσφέρουν έργο στο κράτος,  μπορεί να αυξηθεί ο μισθούς τους μέχρι τις εδδ.
Πολίτες που εργάζονται για δημόσιες υπηρεσίες με σχέση ιδιωτικού δικαίου. Οι πολίτες αυτοί υφίστανται την εκμετάλλευση των μόνιμων, συνήθως εργάζονται παραπάνω από τους μόνιμους και έχουν λιγότερες αποδοχές και δικαιώματα.
Στους παραπάνω ενδεικτικά αναφέρω τις καθαρίστριες του ιδιωτικού τομέα που καθαρίζουν δημόσια κτίρια, τους πολίτες που περνούν νοσήλια νοσοκομείων και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, τους εργαζόμενους σε ιδιωτικές εταιρίες security που φυλάνε δημόσια κτίρια ή ΔΕΚΟ, ...

Ναι στους παραπάνω μπορείτε να κάνετε αυξήσεις προοδευτικά, αλλάζοντας και τις συμβάσεις ανάθεσης έργου με αυξημένο κόστος που θα διοχετεύεται στους εργαζόμενους.

Ναι αλλά θα πει ο Βόλφγκανγκ  που θα βρείτε τα χρήματα. Αν του πείτε ότι θα αυξήσουμε τους μισθούς στους μη μόνιμους και τους έμμεσα εργαζόμενους σε δημόσιο και ΔΕΚΟ, χρησιμοποιώντας πόρους που θα προέλθουν από την μείωση των μισθών στους μόνιμους σε δημόσιο και ΔΕΚΟ, δεν ξέρω αν θα σας πει συγχαρητήρια, σίγουρα όμως δεν θα μπορεί εύκολα να διαφωνήσει. Πιθανό να σας πει ότι χαίρεται που αποφασίσατε να εξορθολογίσετε το Ελληνικό δημόσιο.

Πως θα γίνουν οι μειώσεις στο δημόσιο. Μα χρησιμοποιώντας τις εδδ για να καταρτιστεί ένα εξορθολογισμένο μισθολόγιο για όλες τις θέσεις του δημοσίου. Ο κατώτατος μισθός στο δημόσιο θα είναι οι εδδ και με βάση αυτές και τον μέσο όρο των αποδοχών στην Ευρώπη μπορούν να προσδιοριστούν όλες οι αποδοχές σε δημόσιο και ΔΕΚΟ από την καθαρίστρια που καθαρίζει τουαλέτες του δημοσίου μέχρι τον πρόεδρο της δημοκρατίας.
Οι αποδοχές θα μειωθούν προοδευτικά στους μόνιμους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πχ τριετίας με αντίστοιχη προοδευτική αύξηση στους μη μόνιμους και τους έμμεσα εργαζόμενους.

Αυξήσεις μισθών μπορούν να γίνουν και στις βιώσιμες αλλά τώρα πτωχευμένες εταιρίες του ιδιωτικού τομέα που θα κουρευτούν τα χρέη τους από τις τράπεζες. Γενικά οι περισσότερες από αυτές τις εταιρίες έχουν καλούς μισθούς για τους προστατευόμενους και εκμεταλλεύονται τους απροστάτευτους και τα εξωτερικά συνεργία.

Πολλές από αυτές οι επιχειρήσεις είναι χρεοκοπημένες γιατί συνδέθηκαν με το πολιτικό σύστημα και τα ρουσφέτια, είχαν άφθονη χρηματοδότηση και αδυναμία διοίκησης.
Εδώ χρειάζεται μια συμφωνία με τον Μάριο (Ντράγκι), να πει στον κ. Στουρνάρα να διαλύσει τις διασυνδέσεις μεταξύ επιχειρηματιών και τραπεζιτών, (αν δεν μπορεί ας παραιτηθεί) και να κουρέψει χρέη εταιριών μόνο αν αυτές μπορούν να γίνουν βιώσιμες και με ταυτόχρονη αλλαγή των managers όπου χρειάζεται.
Σε αυτές τις επιχειρήσεις που θα κουρευτούν τα χρέη τους με χρήματα πολιτών (αφού οι τράπεζες είναι ανακεφαλοποιημένες με χρήματα πολιτών) μπορεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση την εξισορρόπηση των μισθών και των δικαιωμάτων των εσωτερικών και εξωτερικών εργαζόμενων που κάνουν την ίδια εργασία. Πρέπει να πέσει το αόρατο τοίχος που διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε προστατευμένους και μη.

Τέλος εθελοντική αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα μπορεί να γίνει με μια καινοτόμο μέθοδο: την πιστοποίηση των επιχειρήσεων και των προϊόντων που παράγονται από άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους σε αυτές με αποδοχές που καλύπτουν τις εδδ.
Αυτή είναι μια καινοτόμα πρόταση, για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, με αντίστοιχες ανεξάρτητες αρχές πιστοποίησης για την Ελλάδα την Ευρώπη και παγκόσμια.

Με απλά λόγια αν ο Σκλαβενίτης (αλυσίδα super market) πχ καλύπτει τους άμεσα και έμμεσα εργαζομένους του με μισθούς τουλάχιστον όσες οι εδδ, παίρνει ένα ειδικό σήμα από την ανεξάρτητη αρχή και όλοι οι πολίτες είναι ενήμεροι γιαυτό.
Το αντίθετο αν το Jubo (αλυσίδα λιανικής) πχ πληρώνει τους εργαζομένους του με μισθούς κάτω των εδδ δεν μπορεί να πάρει το αντίστοιχο σήμα και οι πολίτες είναι ενήμεροι ότι οι "τζάμπα" τιμές που απολαμβάνουν σχετίζονται με προϊόντα που παράγονται από εργάτες που τους εκμεταλλεύεται κάποια μακρινή εταιρεία και πωλούνται από υπαλλήλους τους οποίους επίσης εκμεταλλεύεται η Ελληνική εταιρία.

Οι εταιρείες που παράγουν προϊόντα, μπορούν να σηματοδοτούν τα προϊόντα τους ανάλογα, όταν είναι ικανές να παρέχουν στους άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους τους τις εδδ.

Οι έμμεσα εργαζόμενοι (outsourcing) είναι οι εκμεταλλευόμενοι πίσω από την βιτρίνα της κοινωνικής προσφοράς πολλών δυτικών εταιρειών.

Φυσικά δεν μπορούν να σημανθούν μέσα σε μια μέρα όλα τα προϊόντα της αγοράς, αλλά μπορούν να σημανθούν εθελοντικά οι Ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν. Αν είμαι άνεργος ή έχω λίγα χρήματα μπορώ να ψωνίζω από το Jumbo και να πίνω καφέ σε ένα φτηνό μαγαζί, αν αμείβομαι κανονικά θα μποϊκοτάρω τις εκμεταλλευτικές επιχειρήσεις (αργότερα και τα προϊόντα) και θα χρησιμοποιώ αυτές που σέβονται τους εργαζόμενους τους.

Αυτή είναι μια πρόταση που δεν θα μπορέσει να την αρνηθεί ο Ευρωπαίος πολίτης και θα συνδράμει σοβαρά στην καταπολέμηση της φτώχειας και της εκμετάλλευσης με ένα εθελοντικό τρόπο.

Το κυνήγι της φοροδιαφυγής και τα χρέη στο δημόσιο και ταμεία.


Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ποτέ δεν θέλησαν να κυνηγήσουν πραγματικά την φοροδιαφυγή. Αρνήθηκαν την προσφορά βοήθειας από τον  Βόλφγκανγκ  για αυτό τον σκοπό.
Έφτασαν να εξαναγκάσουν σε παραίτηση τον προηγούμενο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος ήταν μάνατζερ και κομπιουτεράς και να τον αντικαταστήσουν με την κ. Σαβαϊδου εξέχουσα νομικό που νομίζω ότι είχε εργαστεί στην ίδια εταιρεία που αναλάμβανε την "νόμιμη" μη καταβολή  φόρων από μεγάλες εταιρίες. Ελπίζω η κ. Σαβαϊδου να υποβάλει την παραίτησή της στην νέα κυβέρνηση.

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται μια αστεία συγκεντρωτική λύση όπου ο έλεγχος της φοροδιαφυγής περνάει τελικά στον πρωθυπουργό αν θυμάμαι καλά.

Αλέξη αυτό είναι λάθος οι συμμετοχικοί (inclusive) θεσμοί είναι οι πλουραλιστικοί θεσμοί. Είναι οι θεσμοί που δεν επιτρέπουν την συγκέντρωση της εξουσίας σε ένα άτομο.

Η δημιουργία αυτόνομης ΓΓΔΕ ήταν το καλύτερο δώρο που μας έκανε η τρόικα. Η διοίκηση πρέπει να υφίσταται αυτόνομα και να υλοποιεί τους νόμους που ψηφίζουν οι βουλευτές.

Ένα πρόσωπο Έλληνας -ιδα ή αλλοδαπός με γνώσεις managment και πληροφοριακών συστημάτων μπορεί να φέρει απίθανα αποτελέσματα στο κυνήγι της φοροδιαφυγής που πρέπει να αρχίσει πρώτα από τους μεγάλους φοροφυγάδες και να φτάσει μέχρι όλους τους πολίτες που έχουν εισοδήματα πάνω από τις εδδ και φοροδιαφεύγουν.

Ο Χάρης είναι σήμερα βουλευτής του ποταμού και πιστεύω ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει οπουδήποτε χρειαστεί. Φυσικά δεν μπορώ να ξέρω σε τι ποσοστό συμφωνεί με τις προτάσεις που καταθέτω εγώ.

Ακόμα πιο πέρα η αποδοχή της βοήθειας του Βόλφγκανγκ, θα φέρει αποτελέσματα και αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών.

Επίσης η διαφάνεια και η πρόσβαση των πάντων στην μελέτη των χρηματικών ροών που αφορούν χρήματα πολιτών είναι σημαντική για την επίτευξη του στόχου.

Αν κατάλαβα τις εξαγγελίες της κ. Βαλαβάνη θέλει να κάνει ρύθμιση που να χαρίζει χρέη στα λαμόγια που δεν πλήρωναν, χωρίς έλεγχο αν είχαν την δυνατότητα ή όχι να πληρώσουν.

Όχι Γιάνη, όχι Αλέξη αυτά είναι σοβαρά πράγματα, δεν πρέπει να τα δεχτούν ούτε οι εταίροι μας ούτε εσείς. Αν το είχατε γράψει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να το πάρετε πίσω. Ήταν επιθυμία των λαμογιών έγινε επιθυμία του λαού,  αλλά ήταν λάθος.
Υπάρχει δικαιότερος τρόπος για να μαζέψεις τις οφειλές του δημοσίου αντί να επιβαρύνονται οι νόμιμοι πολίτες που πλήρωναν με στερήσεις τις οφειλές τους στην εφορία και τα ταμεία.

Πάλι το μέτρο είναι οι εδδ, όλοι οι πολίτες που είχαν εισοδήματα πάνω από τις οικογενειακές εδδ και δεν πλήρωναν τους φόρους και τις εισφορές πρέπει να πληρώσουν. Γρήγορες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς  για την ακίνητη οικογενειακή περιουσία, εκτός της πρώτης κατοικίας και της περιουσίας που δημιουργήθηκε από άλλα μέλη της οικογένειας με νόμιμο τρόπο.
Αξιοπρεπής διακανονισμός οφειλών προς το κράτος με τον ίδιο τρόπο που διακανονίζονται τα χρέη των στεγαστικών δανείων προς τις τράπεζες χρησιμοποιώντας τις οικογενειακές εδδ.

Είναι αστείο οι τράπεζες να έχουν βρει καλύτερο διακανονισμό χρεών από ότι το κράτος.

Οι πολίτες που είχαν εισοδήματα κάτω από τις εδδ, όπως δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, ή έμποροι ή μικρο επιχειρηματίες ή υποτιθέμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες που υποχρεώθηκαν να εργαστούν σαν εργαζόμενοι με μπλοκάκια, πρέπει να ειδωθούν ξεχωριστά και με προσοχή και να τους χαριστούν τα υπέρογκα χρέη που δημιουργήθηκαν από ένα αδυσώπητο εκμεταλλευτικό κράτος.

Όλοι οι πολίτες που πλήρωσαν φόρους ενώ ζούσαν με χρήματα λιγότερα από τις εδδ να τους επιστραφεί η διαφορά ή αν είναι αδύνατο, τιμητικό παράσημο που στήριξαν την χώρα τους σε δύσκολες στιγμές.

 Ποιος είναι ο Χάρης Θεοχάρης - Ο νέος ανεξάρτητος γραμματέας για τα δημόσια έσοδα με 5 έτη θητεία!
http://eirinika.gr/gr/blog/itsnews1/charis-theoxarhs-aneksarthtos-grammateas.asp
Στρατηγικό Σχέδιο 2013 - 2017
«Παγώνει» η έκδοση βεβαιώσεων από το TAXISnet λόγω της παραίτησης Θεοχάρη
Τελικά για όλα φταίει ο Θεοχάρης...
Κατερίνα Σαββαΐδου
Άφεση αμαρτιών σε όσους διοίκησαν "αμαρτωλές" δημοτικές επιχειρήσεις
Ντροπή μας και αίσχος τους!!
Αθόρυβα, μέσα στον Αύγουστο
Κατερίνα Σαββαΐδου:  Ο λύκος που φυλάει τους λύκους
http://www.thepressproject.gr/luxleaks/details.php?aid=68887

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και ανθρωπιστική κρίση


Σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση και τους αδύνατους κάτι θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν το έχω καταλάβει ακόμα.

Στην συμφωνία με τους εταίρους μας υπήρχε πρόβλεψη για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που καθυστέρησε να υλοποιηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και νομίζω ότι άρχισε να υλοποιείται πιλοτικά από τον κ. Βρούτση,  προηγούμενο υπουργό εργασίας.

Εσείς τι θέλετε να κάνετε, είναι καλύτερο από αυτό που κάνουν οι Ευρωπαίοι ή θα κλέβει τους πόρους για τους αδύνατους για να πληρώνονται οι υπέρογκοι μισθοί των σεβαστών κρατικών λειτουργών, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ας είμαστε σοβαροί. Αν θέλετε να  βρείτε τον Παύλο Ελευθεριάδη υποψήφιο βουλευτή του ποταμιού και καθαρό αριστερό, να σας ενημερώσει για τα κοινωνικά δίχτυα ασφαλείας των Ευρωπαικών κρατών και να διαλέξετε το καλύτερο και το αποδοτικότερο με το μικρότερο κόστος και την λιγότερη εμπλοκή του κράτους.  Φυσικά δεν μπορώ να ξέρω σε τι ποσοστό συμφωνεί ο Παυλος με τις προτάσεις που καταθέτω εγώ.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα μπορούσε πιθανό να μειραστεί μόνο από τα πληροφορικά συστήματα της ΓΓΔΕ και του υπουργείου εργασίας με ενδιάμεσο τα ΚΕΠ. Κάπως έτσι μοίρασε ο Χαρης το μέρισμα για τους φτωχούς χωρίς τριτοκοσμικές ουρές στον ΟΑΕΔ

 [Παρεμπιπτόντως πήγα τελευταία να θεωρήσω την κάρτα ανεργίας μου στον ΟΑΕΔ και οι υπάλληλοι μου έδωσαν κλειδάριθμο για να την θεωρώ από το internet. Αν δεν μπορώ μου είπαν να πάω στον λογιστή μου. Και μια κυρία δίπλα με ρώτησε αν θα πρέπει να πληρώνει λογιστή για να θεωρεί την κάρτα ανεργίας.
Οι κάρτες ανεργίας πρέπει να θεωρούνται στα ΚΕΠ, αν δεν πρόλαβαν να το θεσμοθετήσουν οι προηγούμενοι, κάντε το το συντομότερο εσείς.]

Διοίκηση


Δεν μπορώ να μην χαμογελάσω όταν θα καταλάβετε ότι η Ελληνική διοίκηση δεν μπορεί να λειτουργήσει για τον πολίτη. Δεν μπορεί να υλοποιήσει σημαντικά έργα όπως η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, η φορολόγηση, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων...

Θα σας πω μερικές σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και να σταματήσει η Ελληνική δημόσια διοίκηση να εξυπηρετεί το εαυτό της, με τα εργατικά προνόμια που έχουν θεσμοθετηθεί ακόμα και από το σύνταγμα της Ελλάδας.

Ο πυρήνας κάθε σύγχρονου κράτους είναι τα πληροφορικά συστήματα.  Η ΓΓΔΕ και τα πληροφορικά συστήματα του υπουργείου εργασίας πρέπει να είναι σε παρόμοιο μοντέλο λειτουργίας, αυτόνομοι οργανισμοί με ικανούς managers και κομπιουτεράδες που λειτουργούν με στόχους ....
Ζητείστε την βοήθεια του Βόλφγκανγκ και των άλλων εταίρων μας αν δεν μπορείτε να τα καταφέρεται μόνοι σας και μη παραμυθιάζεται τον κόσμο με αρλούμπες περί Εθνικής ανεξαρτησίας. Κάθε ευρωπαϊκό κράτος πρέπει να έχει μειωμένη εθνική ανεξαρτησία αν θέλει να συμμετέχει στην ζώνη του ευρώ. Επιπρόσθετα ένα χρεοκοπημένο κράτος έχει μειωμένη εθνική ανεξαρτησία.

 Πιο πέρα πρέπει να επανασχεδιαστεί το σύνολο των οργανισμών που λειτουργούν με χρήματα των πολιτών ξεκινώντας από τον σκοπό που επιτελούν στην κοινωνία των πολιτών και προσδιορίζοντας τις αναγκαίες θέσεις, τις προϋποθέσεις κατάληψης τους με ανοιχτούς διαγωνισμούς, την αξιοπρεπή αμοιβή των εργαζόμενων σε αυτές, την αυτόματη αν είναι δυνατόν αξιολόγησή τους και την μη μονιμότητα.

Σήμερα το Ελληνικό κράτος είναι ένας εκμεταλλευτικός οργανισμός που λειτουργεί για να δημιουργεί θέσεις εργασίας χωρίς αντίκρυσμα.

Αρκετή βοήθεια μπορείτε να πάρετε τον Παναγιώτη Καρκατσούλη, βουλευτή επικρατείας του ποταμού που έχει μελετήσει την δημόσια διοίκηση καλύτερα από εμένα και φυσικά δεν γνωρίζω σε τι ποσοστό θα συμφωνούσε με τις προτάσεις που καταθέτω.

Άρα, αν το θέλετε  μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους καλύτερους Έλληνες και ξένους επιστήμονες για να επανασχεδιάσετε το κράτος. Γίνεται αρκεί να αφήσετε κατά μέρος τις μαρξιστικές ιδεοληψίες. 

Αν φτιάξουμε την Ελλάδα μπορούμε μετά να φτιάξουμε και την Ευρώπη. Τότε θα έχει και άλλη δύναμη ο αριστερός λόγος.

Εθνικοποίηση τραπεζών


Αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η εθνικοποίηση των τραπεζών. Δεν γνωρίζεται ότι όταν οι τράπεζες ήταν κρατικές οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά τους.
Είναι προχώρημα των θεσμών η ανεξαρτικοποίηση των τραπεζών από τους πολιτικούς παρόλα τα μειονεκτήματα που έχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την δημιουργία κρίσεων που αυτό προκαλεί. Τα μειονεκτήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μαζί με τους εταίρους μας όπως για την φορολόγηση των μη παραγωγικών κεφαλαίων και την φοροδιαφυγή με τις ofshore εταιρείες και όχι με τις εθνικοποιήσεις των τραπεζών. Αν ο Γιάνης καταφέρει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας θα μπορεί να προσφέρει πολλά σε αυτόν τον τομέα. Εκείνοι οι Γάλοι μπλόκαραν τον φόρο Τόμπιν που ήταν μια καλή αρχή σε αυτόν τον τομέα.

Εξωτερική πολιτική


Η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν προσδιορίζεται από την συμφωνία δανεισμού της χώρας, αλλά δεν πρέπει να σας διαφεύγει ότι το μεγάλο σπίτι μας είναι η Ευρώπη, αυτή μας στηρίζει, αυτή έχει καλύτερους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς από εμάς και όχι η Ρωσία με τον μαφιόζικο καπιταλισμό της, ούτε η Κίνα με τον κομουνιστικό  καπιταλισμό τους. Φυσικά και είμαστε φίλοι με τους Ρώσους και τους Κινέζους πολίτες, ειδικά με αυτούς που έχουν στέρηση των ελευθεριών τους, αλλά είναι αστείο η Ελλάδα να κυτάζει προς τους Ρώσους (ίσως επειδή έχουμε κοινή θρησκεία και παρόμοιους εκμεταλλευτικούς θεσμούς) και όχι προς την Ευρώπη.
Σοβαρευτείται στον επόμενο ανασχηματισμό βγάλτε τον κ. Κοτζιά από το υπουργείο εξωτερικών, είναι επικίνδυνος παρόλο που μπορεί να αρέσει σε αρκετούς πολίτες.

Παιδεία


Η παιδεία της χώρας δεν προσδιορίζεται από το μνημόνιο, τον κ. Μπαλτά υπουργό Παιδείας τον τοποθετήσατε με δημοκρατικό τρόπο, φαίνεται να εκφράζει ένα σοβαρό κομμάτι των λειτουργών του εκπαιδευτικού συστήματος  που δεν επιθυμούν να αξιολογούνται για την υπηρεσία που προσφέρουν στην κοινωνία.
Ένα μαρξιστικό απολίθωμα που θέλει να κλείσει τα πρότυπα και τα πειραματικά.


Το κείμενο είναι μεγάλο, αλλά ένα κείμενο μιας συμφωνίας μπορεί να είναι γύρω στις 15 σελίδες επεξεργασμένο από ομάδες ειδικών, φυσικά δεν μπορώ να τους αντικαταστήσω, αλλά ήθελα απλά να θέσω μερικές αρχές.

Αλέξη και Γιάνη, ευχαριστώ για την καταρχήν συμφωνία που αποσπάσατε στο Eurogroup στις 20/2/2015, ανησυχούσα (και ανησυχώ) για την παραμονή της Ελλάδος στην Ευρώπη.
Την Δευτέρα μην τολμήσετε να καταθέσετε λίστα μεταρρυθμίσεων που δεν θα περάσει στην Ευρώπη. Τότε δεν θα μιλάμε για plan A από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά για plan B με στόχο την έξοδο της Ελλάδος από την ζώνη του Ευρώ για μεγάλη χαρά του συντρόφου Πούτιν και των αριστερών και δεξιών εθνικών ευρωσκεπτικιστών.

Συνεχίστε την συμφωνία, σας εγκατάλειψε η Χρυσή Αυγή για την στροφή σας στην πραγματικότητα, συνεχίστε για να σας εγκαταλείψουν και οι ΑΝΕΛ και ο Λαφαζάνης με την αριστερή πτέρυγα.
Όνειρα, μπορεί, αλλά μόνο έτσι θα αναγεννηθεί η Ελλάδα και η Ευρώπη.

Καλή επιτυχία

Αν στο παραπάνω κείμενο κάνω κάποιο σοβαρό συλλογιστικό λάθος γράψτε μου σχόλιο για να το διορθώσω. Το κείμενο γράφτηκε γρήγορα για να προλάβω τις ημερομηνίες.

Αναλυτικότερες προτάσεις μπορείτε να βρείτε εδώ
(gr) 1 μανιφέστο και προτάσεις για μιαν άλλη Ελλάδα και μια άλλη Ευρώπη
http://reasonablelivingexpenses.blogspot.gr/2014/06/blog-post_1571.html
και εδώ
προτάσεις για μια νέα διαπραγμάτευση της Ελλάδας και της ΕΕ
http://reasonablelivingexpenses.blogspot.gr/2015/01/blog-post_31.html

Για μια σύνοψη των γεγονότων από τον Αριστείδη Χατζή
20 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη συμφωνία της Παρασκευής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου