by dimitris

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

1. μια θεσμική μάχη στην Ελλάδα: μονιμότητα συνταγματικά κατοχυρωμένη απέναντι στην κοινωνία πολιτών

Βαράσοβα όρος - Varasova mountain

[οι ανοικτοί δυνητικά συμμετοχικοί οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί (inclusive institutions) και οι κλειστοί δυνητικά εκμεταλλευτικοί οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί (extractive institutions) όπως ορίζονται από Daron Acemoğlu - James A. Robinson στο βιβλίο τους "Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη"

"γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη" οι πολιτικοί θεσμοί στους τόπους, στο χρόνο, αποσπάσματα, παρατηρήσεις]

Η Ελλάδα των κλειστών δυνητικά εκμεταλλευτικών οικονομικών και πολιτικών θεσμών

Οι κλειστοί εκμεταλλευτικοί θεσμοί της Ελλάδας αποσπούν πόρους που θα έπρεπε να κατευθυνθούν στους άνεργους και στους αδύνατους προς όφελος των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων με τις μεγάλες συντάξεις και των αγροτών με τις μεγάλες επιδοτήσεις.

Αυτή η λαϊκή νομενκλατούρα περιλαμβάνει όλους τους βολεμένους με προνόμια πολίτες από τις καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών, μέχρι τον πρόεδρο της δημοκρατίας, με υψηλούς μισθούς και συντάξεις. σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.

Οι προνομιούχοι πολίτες χωρίζονται σε διάφορες διακριτές κατηγορίες, που χρησιμοποιούν με διαφορετικό τρόπο τα προνόμια που απολαμβάνουν

αυτοί που  εργάζονται με δικαίωμα μονιμότητας σε διάφορες θέσεις εργασίας σε δημόσιο ΔΕΚΟ, τράπεζες και υποτιθέμενες ιδιωτικές εταιρείες:

Α1. τους ενδιαφερόμενους
 Αυτούς που κατέχουν θέσεις σε οργανισμούς με σκοπό, το προνόμιο της μονιμότητας που απολαμβάνουν δεν τους οδηγεί σε αδιαφορία αλλά σε υπηρεσία της θέσης τους, προσφέροντας τον χρόνο τους το ταλέντο τους και εργασία με το παραπάνω, καλύπτοντας την ανεπάρκεια των υπολοίπων.
Α2. τους αδιάφορους
Αυτούς που κατέχουν θέσεις σε οργανισμούς με σκοπό, ωστόσο το προνόμιο της μονιμότητας που απολαμβάνουν τους οδηγεί σε αδιαφορία,
Α3. τους άσκοπους,
Αυτούς που κατέχουν θέσεις σε οργανισμούς χωρίς σκοπό, ή σε οργανισμούς με σκοπό, σε θέσεις χωρίς σκοπό.
Α4. τα λαμόγια
Α4α. τα μεγάλα λαμόγια
αυτούς που πλουτίζουν παράνομα, χρησιμοποιώντας την θέση τους για να προσπορίζονται εισοδήματα με πλαστογραφία, εκβιασμό, ακόμα και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εγκληματικά αποσπά χρήματα από την κοινωνία των πολιτών.
[Επιστρέφουν με Κατρούγκαλο 903 επίορκοι του Δημοσίου]
Α4β. αυτοί που κατέλαβαν τις θέσεις τους με ψεύτικα δικαιολογητικά κλέβοντας την θέση από κάποιον άλλο,
Α4γ. αυτούς που πλουτίζουν παράνομα, χρησιμοποιώντας την θέση τους για να απολαμβάνουν έξτρα εισοδήματα όπως με φακελάκια, γρηγορόσιμα, ιδιαίτερα μαθήματα από διορισμένους καθηγητές,
Α4δ. αυτούς που πλουτίζουν παράνομα με μίζες που λαμβάνουν από υπογραφές συμβάσεων δημοσίου.


Πέρα από τους παραπάνω

Α5. συνταξιούχοι με ψεύτικες συντάξεις
Α6. συνταξιούχοι με μεγάλες διπλές και παραπάνω συντάξεις
Α7. διάφοροι πολίτες απολαμβάνουν τους φόρους υπέρ τρίτων,
Α8. διάφοροι επιχειρηματίες διαπλέκονται με τους πολιτικούς στην ανάθεση έργων και απολαμβάνουν μεγάλα κέρδη για τις εταιρείες τους.
Α9. διάφοροι κρατικοί επιχειρηματίες διατηρούν την διοίκηση σε υπερχρεωμένες εταιρείες.

Κάποιοι από τους ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους, υποστηρίζουν πρώτα τον εαυτό τους, μετά τον κλάδο τους και τέλος όλους τους παραπάνω πολίτες Α κατηγορίας, που τους ονομάζουν Λαό, αγνοώντας τους υπόλοιπους Β, Γ, Δ,  Ε και ΣΤ κατηγορίας πολίτες.(οι κατηγορίες είναι ενδεικτικές).
Ο Έλληνας δικαστής και ο Σωκράτης
Για να κοιμόνται το βράδυ ήσυχοι, είναι ικανοί να παραβιάσουν τον θεσμικό τους ρόλο για να ζητήσουν χρήματα για τον λαό, αν τελικά ο λαός δεν πάρει χρήματα, θα μειώσουν αυτοί τις δικές τους αποδοχές και συντάξεις?
Να παραιτηθεί η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου
Φυσικά ζητάνε χρήματα για τους Α κατηγορίας πολίτες. Δεν είναι ενήμεροι ότι υπάρχουν και άλλες κατηγορίες.

Φυσικά στα λόγια υποστηρίζουν ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι και οι παράνομοι θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.
Ποτάμι vs κυβέρνησης για την αποφυλάκιση Παπαγεωργόπουλου «Η υπεξαίρεση €17,9 εκ. τιμωρείται πλέον στην Ελλάδα με 29 μήνες φυλακή».

Την ίδια στιγμή στον αντίποδα βρίσκονται οι μη προνομιούχοι πολίτες που τις περισσότερες φορές είναι φίλοι, συγγενείς και συνεργάτες των προνομιούχων. Αυτός ο πλουραλισμός προνομίων είναι μια συναισθηματική παγίδα που εμποδίζει τους μη προνομιούχους να αντιδράσουν.

Οι μη προνομιούχοι είναι διάφορες κατηγορίες πολιτών:

ΣΤ. οι άνεργοι που στηρίζουν την επιβίωσή τους σε εθελοντική βοήθεια από τους συγγενείς φίλους και εκκλησία, αφού οι προνομιούχοι καταναλώνουν τους λίγους πόρους ενός πτωχευμένου κράτους, μιας χώρας με ελάχιστη παραγωγή εμπορευσίμων αγαθών και υπηρεσιών.
Ε1. οι εργαζόμενοι στην ζούγκλα του καθαρού ιδιωτικού τομέα (που δεν συνδέεται άμεσα με υπηρεσίες προς το κράτος), με μισθούς μικρότερους από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης, χωρίς επιδόματα που δικαιούνται λόγω της εργασίας τους, χωρίς άδειες, χωρίς πληρωμή, χωρίς ...
Ε2. οι έκτακτοι εργαζόμενοι του δημοσίου με πεντάμηνα και εξάμηνα και πληρωμή από την Ένωση με ΕΣΠΑ, είναι μια κατηγορία εργαζομένων που πολλές φορές προσφέρει έργο στο κράτος, αμειβόμενη με μισθούς μικρότερους από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης, χωρίς επιδόματα που δικαιούνται λόγω της εργασίας τους, τα οποία τα απολαμβάνουν οι μόνιμοι χωρίς να εργάζονται.
Ε3.οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια για τον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, ενώ είναι εργαζόμενοι στην ίδια θέση με τον ίδιο εργοδότη, το κράτος τους αντιμετωπίζει σαν εικονικούς ελεύθερους επαγγελματίες, για να μην έχουν εργατικά δικαιώματα.
Ε4. οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς εργολάβους που παρέχουν υπηρεσίες σε δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες,.., με μισθούς μικρότερους από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης, χωρίς επιδόματα που δικαιούνται λόγω της εργασίας τους, τα οποία τα απολαμβάνουν οι μόνιμοι χωρίς να εργάζονται,

Β. οι έμποροι, οι καθαροί ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικροί επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν μια υψηλή φορολόγηση, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για τους ίδιους και τους εργαζομένους τους, με συνέπεια ή να γίνουν παράνομοι, ή να κλείσουν.
Γ. οι χαμηλοσυνταξιούχοι που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται οριζόντια με τους κατόχους μεγάλων συντάξεων.
Δ. οι μικροεισοδηματίες που έχουν έσοδα από ένα ενοίκιο και είναι άνεργοι, με εισοδήματα μικρότερα από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης, πληρώνουν στο κράτος φόρο για το ενοίκιο που εισπράττουν και ΕΝΦΙΑ


Το νέο δεδομένο: έσοδα=έξοδα

Η αποτυχία της διαπραγμάτευσης και η προσχώρηση του Αλέξη στο "ναι" που δεν πιστεύει ακόμα, δημιούργησε ένα νέο δεδομένο για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από πουθενά και πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της.
Τα έσοδα από φόρους πρέπει συλλέγονται για να πληρώνονται τα λαμόγια, οι άσκοποι, οι αδιάφοροι και όλοι οι υπόλοιποι Α κατηγορίας πολίτες

Τα χρήματα δεν είναι αέρας που θα τα μοιράσει ο Ντράγκι για να ζούμε όλοι ευτυχισμένοι.

Ο πλουραλισμός της διάχυσης των προνομίων δίνει την εντύπωση ότι οι Έλληνες πολίτες κλέβουν θεσμοθετημένα με γραπτούς και άγραφους νόμους, ο ένας τον άλλο.
Αυτή είναι μια γενική διαπίστωση που αποπροσανατολίζει την ουσία, ότι δεν κλέβουν όλοι, ούτε ισόποσα.

Το οικονομικό μέτρο μιας αξιοπρεπούς ζωής και το οικονομικό μέτρο της επιβίωσης

Το οικονομικό μέτρο μιας αξιοπρεπούς ζωής είναι οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης και το οικονομικό μέτρο της επιβίωσης είναι όριο της φτώχειας και τα δύο μεγέθη μπορούν να προσδιοριστούν από την ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία μιας χώρας με επιστημονική μεθοδολογία.
Τα παραπάνω μεγέθη μπορούν να σχετιστούν με δυο συντελεστές συνδεόμενους με το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και την εισπραξιμότητα των φόρων.


 Επόμενα κείμενα

2. μια θεσμική μάχη στην Ελλάδα: Ανασχεδιασμός του κράτους 
3. μια θεσμική μάχη στην Ελλάδα: Ανασχεδιασμός του κράτους με μη μόνιμους, παραδείγματα
4. μια θεσμική μάχη στην Ελλάδα: Οι Ελληνικές εκμεταλλευτικές χρηματικές ροές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου