by dimitris

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Ανοιχτό γράμμα στον Χάρη Θεοχάρη και σε κάθε ήπιο μεταρρυθμιστή πολιτικό



Αγαπητέ Χάρη

Θα ήθελα να βρω μερικούς καλούς διανοούμενους που έχουν διαβάσει πολλά, αλλά έχουν καθαρό μυαλό και να τους ρωτήσω αν το μανιφέστο είναι βαθιά φιλελεύθερο και βαθιά αριστερό κείμενο όπως υποστηρίζω. Είπα λοιπόν στην Θάλεια (Ντόκα) μέλος της συντονιστικής επιτροπής των ατομικών μελών του ALDE, να οργανώσει μια συζήτηση για το μανιφέστο και η Θάλεια μου ζήτησε να έρθω στην δική σου εκδήλωση, που θα παρουσιάσεις στα ατομικά μέλη του ALDE της Ελλάδος τις "εργαλειοθήκες ανάπτυξης ", να ρωτήσω εσένα ότι θέλω.

Είπα στην Θάλεια ότι συμπαθώ τον Χάρη και δεν θέλω να τον φέρω δημόσια σε δύσκολη θέση, άλλωστε είχα προσπαθήσει ο ίδιος να του επικοινωνήσω το μανιφέστο και μου διέθεσε ένα 20 λεπτο ανάμεσα στα εκατοντάδες ραντεβού του, αλλά δεν νομίζω ότι μελέτησε πραγματικά το μανιφέστο.

Το μανιφέστο έχει πάρει αρκετά like στο facebook (και από μέλη του ποταμιού), έχει διαβαστεί από εκατοντάδες ανθρώπους, αλλά κανείς από τους μεγάλους πανεπιστήμονες δεν συζητά το μανιφέστο μαζί μου, όταν εγώ το έχω παρουσιάσει σε δεκάδες πολίτες προσωπικά, αρκετοί το καταλαβαίνουν, συμφωνούν αλλά δεν πιστεύουν ότι μπορεί να υλοποιηθεί.

Πιστεύω ότι ο Γαλιλαίος όταν προσπαθούσε να πείσει ανθρώπους ότι η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο συναντούσε τις ίδιες αντιδράσεις.

Το Πάσχα του 2014, όταν ο Σταύρος (Θεοδωράκης) ζήτησε δημόσια από τους πολίτες να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις μου βγήκε η έμπνευση για το μανιφέστο.

Για το μανιφέστο "έπαιξα τις μπουνιές" με έναν συγγενή μου γιαυτό και κατάλαβα ότι είναι ένα δύσκολο κείμενο για την Ελλάδα και πιθανό για την Ευρώπη.

Δεν έχω την διάθεση να παίζω μπουνιές για το μανιφέστο, γιατί το μανιφέστο θίγει κάποιους και ευνοεί κάποιους άλλους, από τους φίλους και συγγενείς μου.
Το μανιφέστο είναι μόνο μια απλή θεωρία που τίθεται για διερεύνηση.

Αυτός ήταν ο λόγος που από την αρχή θέλησα να παρουσιάσω το μανιφέστο σε ανθρώπους εκτός Ελλάδος και ζήτησα από τον Σταύρο να παρουσιάσει το μανιφέστο στον Guy Verhofstadt  και σε άλλους που έχουν μια απόσταση.

Ο Guy ζητώντας από τον Αλέξη (Τσίπρα) πραγματικά μεταρρυθμιστικές προτάσεις, είναι σαν να τις ζητάει από κάθε Έλληνα, θα τις προτιμούσε βέβαια από τον πρωθυπουργό, αλλά και ένα ατομικό μέλος του ALDE Ελλάδας μπορεί να προτείνει.
Ομιλία Φερχόφσταντ στο Ευρωκοινοβούλιο

 Στην Ελλάδα προσπάθησα να επικοινωνήσω το μανιφέστο σε αρκετούς πολιτικούς και οικονομικούς επιστήμονες, και διανοούμενους που θεώρησα ότι θα μπορούσαν να το καταλάβουν.
Κανείς δεν μου απάντησε.

Θα αναφέρω όσους θυμάμαι χωρίς χρονική σειρά, σε άλλους μίλησα για λίγο χρόνο προσωπικά:
Αλέξανδρος (Μαλιάς), Σταύρος (Θεοδωράκης), Παύλος (Ελευθεριάδης), Σταύρος Τσακυράκης, Βάσω (Κιντή), Γιώργος (Γιανούλης Γιανόπουλος), Χάρης (Θεοχάρης), Θόδωρος (Σκυλακάκης), Αριστείδης (Χατζής), Μιράντα (Ξαφά), Γιώργος (Προκοπάκης), Γιάνης (Βαρουφάκης), Ιάσων (Φωτήλας), ...

και σε άλλους προσπάθησα να επικοινωνήσω με το facebook και e-mail:
Γιώργος (Προβόπουλος), Παναγής (Βουρλούμης), Αρίστος (Δοξιάδης), Λεωνίδας (Καστανάς), Παναγιώτης (Καρκατσούλης), Μάνος Ματσαγγάνης, Γιώργος (Ν Πολίτης), Γρηγόρης (Ψαριανός), Ανδρέας (Ανδριανόπουλος), Στέφανος (Μάνος), Γίωργος (Καραβανάς) ...

Το μανιφέστο είναι τόσο απλό σαν παραμύθι γιατί στηρίζεται σε αρχές από τις οποίες απορρέουν πολιτικές προτάσεις.
Οι προτάσεις είναι ενδεικτικές, οι αρχές όμως είναι μη συζητήσιμες.

Η πρώτη αρχή στηρίζεται στην κυριαρχία του νόμου (Rule of law) και της συμφωνίας, έναντι της κυριαρχίας του ατόμου (και της εθνικής χώρας).

Αυτή η αρχή είναι γνωστή και αποδεκτή στην Δυτική Ευρώπη και σε όλες τις δημοκρατίες με ανοιχτούς οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς (inclusive institutions), αλλά δεν είναι αποδεκτή (για την πλειοψηφία του πληθυσμού) σε δημοκρατίες με κλειστούς θεσμούς (extractive institutions).

Η δεύτερη αρχή είναι η αποδοχή των βασικών σημείων της θεωρίας για την εξέλιξη των θεσμών των Daron Acemoglu - James Robinson, που περιγράφεται στο βιβλίο "γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη"

Η συνεισφορά του μανιφέστου είναι η διεύρυνσή και συμπλήρωση της θεωρίας των Daron και James, και ο ορισμός της εκμετάλλευσης χρησιμοποιώντας ένα προσαρμοσμένο στατιστικό μέγεθος, τις Εύλογες δαπάνες διαβίωσης  και δαπάνες στέγης, συνδεδεμένες με το εμπορικό ισοζύγιο και την εισπραξιμότητα των φόρων.

Δεν έχει νόημα μια συζήτηση που οι συνομιλητές αμφισβητούν την κυριαρχία του νόμου και προτιμούν τους κλειστούς θεσμούς.

Χάρη θα χρησιμοποιήσω την θεσμική ιδιότητα του ατομικού μέλους του ALDE για να σου υποβάλω γραπτά μερικές ερωτήσεις, αλλά δεν θα σε υποχρεώσω να τις απαντήσεις δημόσια στην εκδήλωση, μπορείς να τις μελετήσεις όμως και να δώσεις απαντήσεις πρώτα στον εαυτό σου και αν οι απαντήσεις είναι θετικές να προχωρήσεις σε υπολογισμούς.

Το παρόν κείμενο θα το δημοσιεύσω στο blog και θα το κοινοποιήσω στην ομάδα των ατομικών μελών του ALDE Ελλάδας.

Σύμφωνα με το μανιφέστο η εργαλειοθήκη ανάπτυξης που θα παρουσιάσεις είναι ελλιπής και ας διδάσκεται στα Πανεπιστήμια και λίγο ως πολύ είναι παρόμοια στους διανοούμενους.
Είναι ελλιπής γιατί δεν παίρνει υπόψιν την κυριαρχία του νόμου και την θεωρία των θεσμών, ή δεν περιέχει άμεσες προτάσεις που να οδηγούν στην αποδοχή της κυριαρχίας του νόμου και των ανοιχτών θεσμών από την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Θα πεις σίγουρα (όπως όλοι) για την αργή απονομή δικαιοσύνης, για την γραφειοκρατική δημόσια διοίκηση και ένα σωρό ακόμα ενδιαφέροντα, όπως πχ αυτά που λέει ο Αρίστος ή ο Γιώργος.
Ανάπτυξη για την Ελλάδα: Δέκα συν ένα σημεία για την μετά-υφεσιακή εποχή
Η διοικητική μεταρρύθμιση και την οικονομική ανάπτυξη πάνε μαζί

Δεν θα πεις όμως (όπως όλοι οι άλλοι) για απελευθέρωση απολύσεων και θα υποστηρίξεις πιθανά ότι μπορούμε να κάνουμε ανάπτυξη με μόνιμους υπαλλήλους που θα εργάζονται σωστά.

Αν παρουσίαζες τις "εργαλειοθήκες ανάπτυξης» στον Adam_Smith  και στον  Friedrich Hayek  νομίζω ότι θα χαμογελούσαν και θα αμφισβητούσαν την αποτελεσματικότητα τους, όσο η πιο σημαντική αγορά, η αγορά εργασίας παραμένει κλειστή.
Ακόμα πιο πέρα νομίζω ότι ο Friedrich μπορεί να σου έλεγε, "ρε Χάρη δεν βλέπεις τον δεξιό και αριστερό φασισμό που μεγαλώνει, εγώ το έζησα στην Weimar Republic»;

Θα σε ρωτήσω λοιπόν να κάνεις κάποιους υπολογισμούς, αλλά επειδή δεν θα προλαβαίνεις, ρώτα τον Μάνο (Ματσαγγάνη) ή τον Τάσο (Γιανίτση) ή όποιον άλλο είναι διαθέσιμος.
Ξέρω ο Μάνος φρικάρει με τις απολύσεις και δεν μπορεί να υπολογίσει τους αριθμούς, ελπίζω όμως κάποιος ψύχραιμος να βρεθεί.

Θέλω να υπολογίσετε πόσοι πολίτες θα επωφεληθούν από τις προτάσεις του μανιφέστου.

Συγκεκριμένα επωφελούνται άμεσα όλοι οι έκτακτοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που αναλαμβάνουν έργα και υπηρεσίες για δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες.
Επωφελούμενοι άμεσα από το μανιφέστο είναι ακόμα οι έμμεσα εργαζόμενοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε επιχειρήσεις που παίρνουν επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επωφελούμενοι άμεσα είναι και οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι με μικρές συντάξεις, οι φορολογούμενοι με μικρά εισοδήματα, ...

Μακροπρόθεσμα επωφελούμενοι είναι οι περισσότεροι Έλληνες, οι Ευρωπαίοι και ο κόσμος όλος.

Το πρόβλημα με το μανιφέστο είναι ότι θίγονται λίγο και οι καλοί δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θίγονται πολύ όλα τα λαμόγια, όλοι οι βολεμένοι, όλοι οι δυνατοί με κατοχυρωμένα δικαιώματα και προνόμια.
Οι καλοί δημόσιοι υπάλληλοι θα επωφεληθούν μακροπρόθεσμα και θα ανοίξουν το πεδίο ευκαιριών για τα παιδιά τους.

Αν δεν καταλαβαίνει το μανιφέστο αυτός που θα δεχτεί (αν δεχτεί) να κάνει τους υπολογισμούς, ας επικοινωνήσει μαζί μου, αλλά να έχει ξεκαθαρίσει πρώτα την ανάγκη της κυριαρχίας του νόμου και των ανοιχτών θεσμών.

Χάρη από ότι ξέρω εκτός από κομπιουτεράς είσαι και μάνατζερ, θέλω να σε ρωτήσω κάτι για διοίκηση.

Εκεί στα πανεπιστήμια σας μαθαίνουν να κάνετε διοίκηση μόνο με μόνιμους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν ξέρετε να κάνετε διοίκηση;

Αν βρεις εύκαιρο και τον Παναγιώτη (Καρκατσούλη) που είναι σούπερ ντούπερ στην διοίκηση του δημοσίου, ρώτα τον αν μπορεί να σχεδιάσει διοίκηση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Αν δεν μπορείτε εσείς να έρθω εγώ που δεν έχω σπουδάσει διοίκηση να σας δείξω;

Δεν μπορείτε να σχεδιάσετε διοικητικούς θεσμούς που να είναι ανοιχτοί, να είναι αποτελεσματικοί και να μην εκμεταλλεύονται τους μη μόνιμους εργαζόμενους;

Να το κάνω πιο λιανά δεν, μπορείτε να σχεδιάσετε απλές δομές επιτέλεσης απλών έργων όπως καθαρισμός δημόσιων χώρων, φύλαξη αρχαιοτήτων, εργασίες συντήρησης αρχαιοτήτων, καθαρογραφή δικαστικών αποφάσεων, ... χωρίς μόνιμους υπαλλήλους;

Δεν μπορείτε να σχεδιάσετε εκπαίδευση για κάθε δημιουργούμενη θέση και να την χρηματοδοτήσετε με ΕΣΠΑ;

Αν δεν μπορείτε μόνοι σας γιατί δεν ζητάτε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η θεωρία λέει η απελευθέρωση των απολύσεων θα δημιουργήσει ένα μπουμ ανάπτυξης (νέες αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας) αφού θα προσελκύσει επενδυτές από όλο τον κόσμο και θα επιτρέψει τον ανασχεδιασμό του κάθε δημόσιου οργανισμού, ώστε να λειτουργεί για το σύνολο των πολιτών και όχι μόνο για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους των οργανισμών αυτών.

Ναι Χάρη το ξέρω τα πράγματα είναι ζόρικα και απαιτούν αλλαγή Συντάγματος, ούτε εσύ ούτε κανείς μπορεί να τα επιβάλει.
Ο μόνος που μπορεί να τα επιβάλει είναι ο ίδιος ο λαός μετά από ένα δημοψήφισμα.

Μπορεί να συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο;

Ιδέα δεν έχω, δεν είμαι προφήτης, η θεωρία των θεσμών λέει ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι σε μια κρίσιμη θεσμική καμπή. Οι θεσμοί μπορούν να γίνουν πιο ανοιχτοί ή πιο κλειστοί στις κρίσιμες καμπές.
Η Αραβική Άνοιξη αντί για άνοιγμα των θεσμών που διεκδικούσε, έφερε κλείσιμο των θεσμών και ισλαμοφασισμό.

Χάρη ευχαριστώ για τον χρόνο σου και τον κόπο να διαβάσεις όλα αυτά, στην εκδήλωση που θα παρουσιάσεις τις "εργαλειοθήκες ανάπτυξης" δεν χρειάζεται να απαντήσεις σε μένα, απάντησε πρώτα στον εαυτό σου αν μπορεί να γίνει ανάπτυξη χωρίς την κυριαρχία του νόμου και τους ανοιχτούς θεσμούς .

Με εκτίμηση
φιλικά

Δημήτρης.

ΥΓ1. Ρε συ Χάρη, αν δεις τον Σταύρο (Θεοδωράκη) να του πεις ότι αρκετά με τους άριστους, μη διαβάζει πολύ Πλάτωνα, ας διαβάσει και λίγο Αριστοτέλη. Δηλαδή τι θα γίνει αν κυβερνήσουν οι άριστοι, θα γεννήσουν λεφτά;
Αν δεν αλλάξουν οι θεσμοί και ο Θεός ο ίδιος να κυβερνά λεφτά δεν θα δει, πες του να ασχοληθεί και λίγο με τους άνεργους, τους έκτακτους του δημοσίου, περισσότερους ψήφους θα πάρει το ποτάμι, είναι πραγματικά πολλοί.

ΥΓ2. Θάλεια θα οργανώσεις μια συζήτηση των ατομικών μελών για το μανιφέστο;
Έχω κουραστεί να μη βρίσκω κανένα γραμματιζούμενο να ελέγξει αν το μανιφέστο είναι φιλελεύθερο και αριστερό όπως υποστηρίζω.
Ρώτα τον Αντώνη (Φουντούλη), το ξέρω ότι διαφωνεί με το μανιφέστο, μπορεί όμως να μου κάνει την τιμή να ελέγξει θεωρητικά, αν το μανιφέστο είναι αριστερό φιλελεύθερο όπως υποστηρίζω.
Προσπάθησε να μου κλείσεις και ένα ραντεβού με τον Guy αν είναι διαθέσιμος και θέλει να μιλήσει με ένα ατομικό μέλος του ALDE, πες του να έρθει στο χωριό ή να μου βάλει τα εισιτήρια το ALDE να πάω να τον βρω εγώ.

ΥΓ3. Ρε συ Θάλεια εσύ που ξέρεις παραπάνω ατομικά μέλη από μένα οι φιλελεύθεροι δεν φρικάρουν με τις διακρίσεις μεταξύ των εργαζομένων στην Ελλάδα;
Μίλησα στο τηλέφωνο με μια κοπέλα που την έβαλαν να εργαστεί σε απορριματοφόρο του Δήμου, με πεντάμηνη σύμβαση κοινωφελούς εργασίας 495 ευρώ από ΕΣΠΑ, χωρίς επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, χωρίς εργατικά δικαιώματα.
Αυτοί οι φιλελεύθεροι που είναι κατά των διακρίσεων δεν φρικάρουν, δεν σκίζουν τα ρούχα τους.
Ποιος ξέρει, αύριο η κοπέλα αυτή μπορεί να ψηφίσει Χρυσή Αυγή γιατί έχει σιχαθεί τους πολιτικούς και δεν πιστεύει ότι ο Χάρης και οι άλλοι άξιοι μπορούν κάνουν την διαφορά.
Έμαθα και ότι η γυναίκα ενός γνωστού δουλεύει σε δημόσια σχολή, σε ιδιωτική επιχείρηση καθαρισμού για 300 ευρώ τον μήνα και σε άλλη επιχείρηση για άλλα 300.
Τα σκατά είναι ίδια (αποδόμηση τροφής) γιατί να πληρώνονται τόσο διαφορετικά αυτοί που τα καθαρίζουν;
Δεν είναι αυτό σοβαρό ερώτημα για τους φιλελεύθερους;

1 μανιφέστο και προτάσεις για μια άλλη Ελλάδα και μια άλλη Ευρώπη (δεύτερη έκδοση)
2 μανιφέστο. Εκμετάλλευση


Ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στους συντονιστές
Μιχάλη γεια
σαν συντονιστής της εκδήλωσης "Εργαλειοθήκες Ανάπτυξης» με τον κ Θεοχάρη θα σε παρακαλούσα να του μεταφέρεις τις παρακάτω ερωτήσεις .:
1. Μπορεί να γίνει ανάπτυξη σε μια χώρα όταν δεν ισχύει η κυριαρχία του νόμου (rule of law).
2. Μπορεί να γίνει ανάπτυξη σε μια χώρα με κλειστούς (extractive) οικονομικούς θεσμούς.
3 Μπορεί να γίνει ανάπτυξη σε μια χώρα όταν δεν τηρούνται οι συμφωνίες;
4. Συνδέεται η απελευθέρωση των απολύσεων με την ανάπτυξη;
5. Συνδέεται η δυνατότητα απόλυσης με την αποτελεσματική διοίκηση;
6. Συνδέεται η μονιμότητα των θέσεων εργασίας με την ανάπτυξη του φασισμού;
7 Τι θεωρεί πιο σημαντικό την ανοιχτή αγορά (inclusive market) ή τον άνθρωπο;
8 Μπορεί να υπολογίσει πόσοι θα επωφεληθούν από το άνοιγμα της αγοράς που δημιουργείται από το κράτος;
9 Συμφωνεί με τις διακρίσεις μεταξύ των εργαζομένων που δημιουργούνται από διαφορετικά θεσμικά πλαίσια για την ίδια εργασία;
10 Μπορεί να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο που να καθιστά μια συγκεκριμένη αγορά ανοιχτή, για παράδειγμα μπορεί να δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο που να καθιστά την αγορά που δημιουργείται από την ανάγκη καθαριότητας δημοσίων χώρων ανοιχτή;
Επειδή είναι πολλές σε παρακαλώ να απαντήσει τουλάχιστον στις δύο πρώτες
σε ευχαριστώ προκαταβολικά
ΥΓ1 Μιχάλη αν σου είναι εύκολο πέσε ότι οι ερωτήσεις είναι εκ μέρους των άφωνων, δηλαδή
των άνεργων,
των υπαλλήλων που εργάζονται έμμεσα για το δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες με συμβάσεις έργου, σαν έκτακτοι, με μπλοκάκια, ...
των εργαζομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν έργα και υπηρεσίες για λογαριασμό του δημοσίου,
των χαμηλοσυνταξιούχων,
των επιχειρηματιών που θέλουν και μπορούν να αναλάβουν έργα του δημοσίου, αλλά αποκλείονται επειδή δεν έχουν διασυνδέσεις,
και γενικότερα του συνόλου των πολιτών που θίγονται από τους κλειστούς οικονομικούς θεσμούς και τις μη συμμετοχικές αγορές (non inclusive markets)
ΥΓ2 Το μανιφέστο γράφεται σε δυο επίπεδα με έναν άναρχο τρόπο.
Το πρώτο επίπεδο είναι εμπειρικό αφορά το σύνολο των εμπειριών που έχω μαζέψει από την εμπειρία της συμμετοχής μου σε διαφορετικές αγορές και από την εμπειρία γνωστών και φίλων.
Το δεύτερο επίπεδο είναι διαισθητικό, αφήνω να βγουν ελεύθερα εμπνεύσεις όπως αυτές προκύπτουν τυχαία μέσα από άρθρα που διαβάζω και γεγονότα που συμβαίνουν.
Για να αποκτήσει συνοχή το μανιφέστο χρειάζεται η διόρθωση και συμπλήρωση με την συνεργασία και άλλων ανθρώπων που δεν έχουν βρεθεί μέχρις στιγμής

Παραθέτω μερικές σκόρπιες σημειώσεις αν έχετε χρόνο να ρίξετε μια ματιά

1. Μπορεί να γίνει ανάπτυξη σε μια χώρα όταν δεν ισχύει η κυριαρχία του νόμου (rule of law).
Μερικά παραδείγματα μη κυριαρχίας του νόμου είναι:
α ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του κ. Θεοχάρη.
Ενώ η Ελλάδα συμφώνησε και πέρασε από το κοινοβούλιο τον πρωτοποριακό νόμο για την λειτουργία της ΓΓΔΕ, τον ίδιο νόμο που συμφώνησαν ή πέρασαν από το κοινοβούλιο οι υπόλοιπες χώρες της Ένωσης, τον καταπάτησαν οι άγραφοι νόμοι που ισχύουν στο Ελληνικό κράτος.
β Οι εργατικοί νόμοι στην ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα έχουν εθελοντική ισχύ. Δεν μιλάμε για ένα άτομο, αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται έναντι μισθού ...
Κάτι τύποι που το παίζουν επιχειρηματίες τους βάζουν λιγότερα ένσημα, δεν τους δίνουν άδεια, ...
γ πάνω από ένα εκατομμύριο αυθαίρετα
2. Μπορεί να γίνει ανάπτυξη σε μια χώρα με κλειστούς (extractive) οικονομικούς θεσμούς.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την διαφορά ανάμεσα στις αγορές γενικά και τις ανοικτές αγορές. Οι Daron και James κάνουν σαφή τον διαχωρισμό για τις αγορές κεφαλαίου, αλλά ο ίδιος διαχωρισμός ισχύει για τις αγορές εργασίας
"Αν οι αγορές αφεθούν στους μηχανισμούς λειτουργίας τους, υπάρχει το ενδεχόμενο να σταματήσουν να είναι (inclusive) ανοιχτές και να κυριαρχηθούν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό από τους οικονομικά και πολιτικά ισχυρούς. Οι (inclusive) ανοιχτοί οικονομικοί θεσμοί δεν προϋποθέτουν την ύπαρξη των αγορών εν γένει, αλλά των (inclusive) ανοιχτών αγορών οι οποίες εξασφαλίζουν ισότητα των ευκαιριών και δημιουργούν οικονομικές ευκαιρίες για την πλειονότητα του πληθυσμού." σελ. 341 "Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη "

[“Markets, left to their own devices, can cease to be inclusive, becoming increasingly dominated by the economically and politically powerful. Inclusive economic institutions require not just markets, but inclusive markets that create a level playing field and economic opportunities for the majority of the people.”] why nations fail

3 Μπορεί να γίνει ανάπτυξη σε μια χώρα όταν δεν τηρούνται οι συμφωνίες;
Το Ελληνικό κράτος δεν θέλει και δεν μπορεί να τηρεί τις συμφωνίες που το ίδιο έχει συμφωνήσει, εκτός της συμφωνίας για την καταβολή μισθών και συντάξεων στους προστατευμένους. Γενικό φαινόμενο με εκατοντάδες χιλιάδες παραδείγματα.
Δεν μπορεί να τηρήσει τις συμφωνίες φύλαξης των συνόρων του, την πληρωμή στην ώρα τους των εργαζόμενων με μπλοκάκι, των έκτακτων εργαζόμενων, των ανθρώπων που αναλαμβάνουν έργα, ...
4. Συνδέεται η απελευθέρωση των απολύσεων με την ανάπτυξη;
"We are also paying more attention to the concerns of foreign businessmen as we try to attract foreign investment. Businessmen, of course, make many complaints against socialism. But, as a result of our experience since 1981, there are two complaints that I believe.
First, it is important for business to have the right to hire and fire workers, Businessmen say if they don't have this right, workers are not concerned about performing and productivity goes down as a result. This complaint obviously conflicts with the socialist notion of secure employment and is a delicate matter of policy. But I also must accept that there is something to the businessmen's concern".
5. Συνδέεται η δυνατότητα απόλυσης με την αποτελεσματική διοίκηση;
η απάντηση στο παραπάνω 4, ...
6. Συνδέεται η μονιμότητα των θέσεων εργασίας με την ανάπτυξη του φασισμού;
η απάντηση στον «δρόμο προς την δουλεία» του Χάγιεκ
7 Τι θεωρεί πιο σημαντικό την ανοιχτή αγορά (inclusive market) ή τον άνθρωπο;
προσωπική ερώτηση στον καθένα που δηλώνει φιλελεύθερος
8 Μπορεί να υπολογίσει πόσοι θα επωφεληθούν από το άνοιγμα της αγοράς που δημιουργείται από το κράτος;
προσφέρονται διευκρινήσεις
9 Συμφωνεί με τις διακρίσεις μεταξύ των εργαζομένων που δημιουργούνται από διαφορετικά θεσμικά πλαίσια για την ίδια εργασία;
εργαζόμενοι με μόνιμη σχέση εργασίας, ή αορίστου στο δημόσιο, σε σχέση με τους εργαζόμενους στην ίδια εργασία για τον ίδιο οργανισμό σε ιδιωτική επιχείρηση
10 Μπορεί να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο που να καθιστά μια συγκεκριμένη αγορά ανοιχτή, για παράδειγμα μπορεί να δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο που να καθιστά την αγορά που δημιουργείται από την ανάγκη καθαριότητας δημοσίων χώρων ανοιχτή;
αν δεν μπορεί υπάρχουν προτάσεις


Μετά την εκδήλωση

Σήμερα μίλησα με δυο καλές γειτόνισσες που τους είχα πει ότι θα πάω Αθήνα να τους πω το μανιφέστο, με ρώτησαν λοιπόν πως πήγε η συγκέντρωση στην Αθήνα.

Χάλια, κανείς δεν θέλει να ακούσει το μανιφέστο,

Ένας λόγος είναι ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την δική τους γνώμη, αδιάφορο αν έχουν γνώση. 
Τους είναι δύσκολο να ακούσουν την γνώμη του άλλου και αν την ακούσουν θα πρέπει να μιλάνε ισόποσα για να πουν την δικιά τους γνώμη.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι άνθρωποι αναζητούν μη επώδυνες λύσεις. Να είμαστε όλοι καλά και αγαπημένα, δεν πειράζει, αν αυτός που με τρώει, είναι δικός μου άνθρωπος.

Κάποιοι νομίζουν ότι είμαι εγωιστής, πολίτης είμαι που βλέπω προφανείς λύσεις και μένω έκπληκτος που δεν τις βλέπουν ή δεν θέλουν να τις δουν οι άλλοι.

Και ο κ. Θεοχάρης; με ρωτάνε οι γειτόνισσες.

Ο Χάρης είναι εντάξει δεν είναι λαμόγιο, ούτε πουλημένος, όπως και πολλοί από το ποτάμι είναι σαν και αυτόν, αλλά είναι απλοί πολιτικοί.

Θεωρούν ότι πολιτική είναι να κάνουν αυτό που τους λέει ο λαός.

Ο λαός όμως μπορεί να ζητά πράγματα με συνέπειες που δεν έχει υπολογίσει.
Ο λαός ζητάει προσλήψεις, αλλά δεν κατανοεί ότι οι προσλήψεις συνδέονται ή με την απελευθέρωση των απολύσεων, ή με ολοκληρωτικούς τρόπους διακυβέρνησης, ή με δανεικά.
Ο λαός θέλει την διαιώνιση των κλειστών θεσμών, γιατί δεν γνωρίζει ότι γίνεται και αλλιώς και θα είναι καλύτερα για τους περισσότερους πολίτες και για τα παιδιά του.

[Η Άνγκελα όμως είναι κορυφαία γιατί τολμά να πάει πέρα ​​από τον λαό της στο προσφυγικό, γίνεται ηγέτης και οδηγός, παίρνοντας το ρίσκο να μην είναι αγαπητή σε μερικούς.
Ο δε Βόλφγκανγκ που τόσο κατηγορούν στην Ελλάδα, είναι αυτός που στήριξε την κυριαρχία του νόμου και της συμφωνίας και έσωσε την ένωση από τον εκβιασμό της Ελλάδας.]

Αυτά που λέει ο Θεοχάρης στις εργαλειοθήκες ανάπτυξης είναι καλά αλλά ανεπαρκεί.

Ο Θεοχάρης λέει για στελέχωση των οργανισμών με managers που θα προσλαμβάνονται με διαγωνισμούς, το οποίο είναι καλύτερο από τους κομματικούς διοικητές, αλλά δύσκολο να διοικήσουν αποτελεσματικά εργαζόμενους με το προνόμιο της μονιμότητας.

Το μανιφέστο προτείνει απελευθέρωση των απολύσεων με δημοψήφισμα για αλλαγή Συντάγματος.

Το μανιφέστο προτείνει πλήρη ανασχεδιασμό όλων των οργανισμών του Δημοσίου ΔΕΚΟ, .. με μη μόνιμους εργαζόμενους στα πρότυπα της Δανίας. 
Ένα πλαίσιο ευελιξίας και ασφάλειας στην αγορά εργασίας προτείνεται από το μανιφέστο, το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί στην οδηγία αρ. 21 της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την εργασία όπως αναθεωρήθηκε στην Λισαβόνα και έχει υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Και το μανιφέστο που γράφεις τι λέει;

Απολύσεις με δημοψήφισμα και αλλαγή συντάγματος.
Θεσμικά οικοδομήματα διοίκησης χωρίς μόνιμους εργαζομένους.
Παράδειγμα καθαριότητα δημόσιων χώρων.
Εκπαίδευση με ΕΣΠΑ και πιστοποίηση σε όλες τις αναγκαίες ειδικότητες για όποιον-α επιθυμεί.
Ανοικτές προσλήψεις με ετήσιες συμβάσεις.
Ο καθένας μπορεί να εργάζεται στην ίδια εργασία για χρόνια όταν ικανοποιεί τις ανάγκες της θέσης του και όσο η θέση του είναι σημαντική για την εκπλήρωση του σκοπού του οργανισμού στον οποίο εργάζεται.

Ομάδες εργαζομένων, ιδιωτικές επιχειρήσεις και κράτος κάνουν σχεδόν τα πάντα χωρίς μόνιμους εργαζόμενους.

Η ανεργία πέφτει ταχύτατα, η διαφθορά πέφτει ταχύτατα, ...

Και γιατί δεν το κάνουμε;

Δεν μπορούμε γιατί το απαγορεύει το Σύνταγμα της Ελλάδος και δεν το ζητάνε οι πολίτες της.
Μοναδική ελπίδα για τους άφωνους που τους εκμεταλλεύονται οι μόνιμοι είναι να το ζητήσει η ΕΕ και να το αποδεχτεί με δημοψήφισμα ο Ελληνικός λαός.

Η γυναίκα μου με τράβαγε να φύγουμε γιατί μιλάω πολύ.

Δεν μπορείς να τα πεις όλα σε μια πρόταση;

Βέβαια:

Rule of law, inclusive political and economic institutions, inclusive labor market, inclusive capital market, inclusive every market, reasonable living expenses + accommodation expenses for the most of the citizens, change cash flow means change institutions, change behaviors.

Κατάλαβες; αν δεν κατάλαβες βγάλε το κερί από τα αυτιά σου.

Το πρόβλημα του πολιτικού διαλόγου

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουμε την ελευθερία του λόγου, ο καθένας μπορεί να πει την δικιά του άποψη.
Τα κόμματα υποστηρίζουν ότι ακούν τους πολίτες, τους ακούν όλους ή αυτούς που φωνάζουν πιο πολύ;

Το μανιφέστο κατατίθεται σαν άποψη-πρόταση στο συνέδριο του ποταμού. Θα βγει κανείς να το συζητήσει;
Το μανιφέστο κατατίθεται στο ALDE.  Θα βγει κανείς να το συζητήσει;

Οι συντονιστές στα Ατομικά μέλη του ALDE λένε "απευθύνσου στα μέλη εδώ, είναι διατεθειμένα να αφιερώσουν χρόνο για το μανιφέστο?" !!!

Μα τα ατομικά μέλη μπορεί να μην έχουν τον χρόνο ή να διαφωνούν. Δεν πρέπει κάποιος να συντονίσει την διαδικασία.
Δεν πρέπει κάποιος να είναι ικανός να συνοψίσει τις διαφορετικές προτάσεις που κατατίθενται.
Δεν πρέπει κάποιος να απαντήσει σε ερωτήσεις;

Το μανιφέστο υποστηρίζει χωρίς την κυριαρχία του νόμου, τους ανοιχτούς πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς θα έχουμε μιζέρια, όχι ανάπτυξη. 
Αν το ALDE έχει διαφορετική άποψη επ 'αυτού κάποιος να με ενημερώσει για να μη χάνω τον χρόνο μου.
Και 100 εργαλειοθήκες να έχεις είσαι ελλιπής.

Όχι δεν φταίει ο κ. Θεοχάρης για την υποβάθμιση του πολιτικού διαλόγου, ο κ. Θεοχάρης είναι πολιτικός και δρα στα πλαίσια του να ακούει τους πολίτες. Έχει και το προτέρημα ότι δεν είναι λαμόγιο και πουλημένος.

Οι πολίτες όμως που θίγονται πιο πολύ, δεν έχουν φωνή. Θα βγει ένας πολιτικός να μιλήσει γιαυτούς;

Γιατί δεν μιλάνε οι ίδιοι οι πολίτες που θίγονται;

Δεν μπορούν και δεν θέλουν να που κάτι που θίγει τους αγαπημένους τους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του πλουραλισμού προνομίων.
Να μην κοπούν μεγάλες συντάξεις γιατί από εκεί βγαίνει το χαρτζιλίκι του παιδιού και του εγγονού και θα κάνει επανάσταση το παιδί και ο εγγονός -η.
Το κεφάλαιο, οι τράπεζες και η εργοδοσία φταίνε που βάζουν οι μόνιμοι ανθρώπους με πεντάμηνα κοινωφελούς εργασίας να εργάζονται για να κάθονται οι ίδιοι.
Δεν μπορείς να τα βάλεις με τον συνάδελφο, κάνε απεργία να γίνεις μόνιμος. Να γίνουμε όλοι μόνιμοι. Να γίνουμε Β. Κορέα.
Είναι πιο εύκολο να ψάχνουμε για εξωτερικούς εχθρούς και να θεωρούμε ότι η Μέρκελ και ο Σόϊμπλε είναι υπεύθυνοι.

Και τι με νοιάζει εμένα αν αυτοί δεν καταλαβαίνουν;

Σε νοιάζει, γιατί αν δεν υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο ευημερίας για την πλειοψηφία του πληθυσμού σε μια κοινωνία, οι κατατρεγμένοι θα γοητευτούν από τις σειρήνες των αριστερών και δεξιών ολοκληρωτισμών.
Το θες αυτό για σένα, για τα παιδιά σου για την χώρα σου;

[Αν κάποιοι νομίζουν ότι φιλελευθερισμός είναι να μην πληρώνεις φόρους, να μην βάζεις ένσημα στους εργαζόμενους, να χρωστάς μισθούς, να διαπλέκεσαι με την εξουσία και άλλα τέτοια, διαφωνούμε σοβαρά.
Αν τα παραπάνω τα υποστηρίζει το ALDE πρέπει να φύγω από ατομικό μέλος, αν το ALDE δεν τα υποστηρίζει θα πρέπει να φύγουν τα ατομικά μέλη που διαφωνούν.
Όλοι μαζί παρέα δεν γίνεται.
Όχι κανένα ατομικό μέλος δεν υποστήριξε τα παραπάνω, έχω όμως ένα φίλο που μου λέει ότι πολλοί φιλελεύθεροι είναι λαμόγια και εγώ του λέω ότι κάνει λάθος, θα ρωτήσω όμως τα ατομικά μέλη να μου πουν.
Δεν έχω πρόβλημα με τα λαμόγια, ούτε περιμένω η κοινωνία να είναι αγγελική.
Τα λαμόγια απλά ευδοκιμούν στους κλειστούς θεσμούς πιο πολύ από τους ανοιχτούς. 
Το θεσμικό πλαίσιο είναι τέτοιο που αν θέλει να γίνει κάποιος πλούσιος τις περισσότερες φορές στους κλειστούς θεσμούς, στις κλειστές αγορές,  απαιτείται λαμογιά.
Αν τα λαμόγια είναι ικανά να αντιληφθούν ότι είναι καλύτεροι οι ανοιχτοί θεσμοί, για τα παιδιά τους, και τα εγγόνια τους και είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν σε νέες απαιτήσεις, (όπου ο επιχειρηματίας δεν είναι ο κολλητός του υπουργού, αλλά ο άνθρωπος που ρισκάρει για να δημιουργήσει και το κάνει σεβόμενος τους εργαζομένους του και το περιβάλλον), μπορούμε τότε να συνυπάρχουμε στο  ALDE και να συμπορευόμαστε σε κοινούς σκοπούς
"Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επιχειρηματική τάξη και κουλτούρα. Μόνο κάποιοι λίγοι ήρωες, που προσπαθούν να παράγουν."
«Η οικονομία μας στηρίζεται σε πήλινα πόδια»]

Η πολιτική δεν είναι κουβέντα καφενείου και ψυχοθεραπείας να λέει ο καθένας την γνώμη του.
Η πολιτική είναι συμφωνία. 
Αν δεν ξέρω που συμφωνούμε και που διαφωνούμε καλύτερα να πάω για ψάρεμα.

Τι είναι η πολιτική?

Η πολιτική είναι συμφωνία και η συμφωνία είναι πρώτα αποδοχή κοινών αρχών και μετά συναίνεση και συνεργασία.

Οι Έλληνες είναι πιασμένοι σε μια παγίδα. Ταυτίζουν την εθνική ταυτότητα με τους κλειστούς θεσμούς τους.
Σήμερα ταυτίζουν τον Ελληνικό λαό με τους βολεμένους και τα λαμόγια.

Οι θεσμοί δεν είναι εθνική ταυτότητα, είναι η εξέλιξη των θεσμών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που προσαρμόστηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και μετασχηματίστηκαν στην σύγχρονη Ελληνική ιστορία για να φτάσουν στις μέρες μας παραμένοντας ουσιαστικά πάντα κλειστοί και εκμεταλλευτικοί, σε χιλιάδες μεταμορφώσεις και προσαρμογές.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ηγέτες, αλλά αλλαγή θεσμών και αυτή μπορεί να προκύψει από τον συνδυασμό εξωτερικής πίεσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την συμφωνία μιας κρίσιμης μάζας ανθρώπων για την αναγκαιότητα της κυριαρχίας του νόμου και των ανοιχτών οικονομικών και πολιτικών θεσμών.

Το παραπάνω σημαίνει κάποιοι πολίτες πρέπει να θέσουν πάνω ακόμα και από τον εαυτό τους αφηρημένους σκοπούς και να παλέψουν για να τους υλοποιήσουν, εξηγώντας και πείθοντας τους υπόλοιπους.

Ποιοι είναι αυτοί οι σκοποί;

Μα φυσικά η κυριαρχία του νόμου και οι ανοιχτοί πολιτικοί και οικονομικοί θεσμοί. (χιλιοστή επανάληψη).

Σαν Έλληνας και σαν Ευρωπαίος πολίτης, σαν μέλος του ALDE και του ποταμού θέλω να ξέρω την θέση του ALDE και του ποταμού για την κυριαρχία του νόμου και τους ανοιχτούς θεσμούς.

Αν δεν συμφωνήσουμε σε αυτά δεν έχει νόημα (για μένα) καμία συζήτηση και καμία συνεργασία πολιτικών δυνάμεων που ευαγγελίζονται να κάνουν την Ελλάδα Ευρώπη.

Και αν βγει πχ ο Γιάννης (Ραγκούσης) και αν πει: κάτσε ρε φίλε διάβασες δυο βιβλία και νομίζεις ότι κάτι ξέρεις, η πιο σημαντική αρχή σε ένα κράτος είναι η διαύγεια.

Κανένα πρόβλημα ωραία είναι η διαύγεια βάλτη στο πακέτο να αλλάξουμε την Ελλάδα. (Α και δεν είναι τα βιβλία που διάβασα, είναι ότι όπου εργάστηκα στην Ελλάδα συνάντησα κλειστές εκμεταλλευτικές αγορές).

 Αυτό είναι πολιτική να βρεις τις αρχές, να βρεις τα κοινά και να συμφωνήσεις σε αυτά.

Αν τα βρεις δεν χρειάζεσαι ηγέτες, παίρνεις τις αρχές παραμάσχαλα και πας σε όλους τους ηγέτες και τους λες, αν κάνουμε αυτά αλλάζουμε την Ελλάδα. Συμφωνείς ή διαφωνείς.

Για να πραγματοποιηθούν αλλαγές στους θεσμούς απαιτείται η πλειοψηφία του πληθυσμού να συμφωνεί.

Αν βρεις αρκετούς που συμφωνούν, βρίσκεται και ένας ηγέτης και κάνει την δουλειά. 
Ποιος θα είναι ο ηγέτης είναι αδιάφορο, το κόλπο είναι να αλλάξουμε τους θεσμούς.

Ο ηγέτης ή οι ηγέτες και οι πολίτες που συμφωνούν πρέπει να πείσουν τους υπόλοιπους πολίτες ότι αξίζει να αλλάξουμε τους θεσμούς. 

Το 2021, διακόσια χρόνια μετά την απελευθέρωση μπορεί η Ελλάδα να έχει ανοιχτούς οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς, χαμηλή ανεργία, υψηλούς κατώτατους μισθούς, οι Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέφουν και 4 στους 5 Έλληνες να βλέπουν το μέλλον αισιόδοξα.

Το 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να έχει ένα νέο κράτος μέλος στην Μέση Ανατολή. 
Το κράτος των Κούρδων στην Βόρεια Συρία, μπορεί να είναι ο παράγοντας σταθερότητας στην Μέση Ανατολή, ένα νέο κράτος που με την υποστήριξη των χωρών με ανοιχτούς οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς μπορεί να αναλάβει την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης με την στήριξη της διεθνούς κοινότητας, ενώ μπορεί να υιοθετήσει σύγχρονες κρατικές δομές όπως η Δανία, χωρίς μόνιμους εργαζόμενους.  

Ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή μπορεί να έχει κοπάσει. 

Το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής είναι η συνεχής διαιώνιση των κλειστών θεσμών από τους Sumer μέχρι σήμερα.

Δεν είναι σίγουρο βέβαια ότι θα υλοποιηθούν τα παραπάνω, απλές μελλοντικές εκδοχές μελετάμε στο πλαίσιο της πιθανοκρατικής θεωρίας των θεσμών.

Έχουμε και πιθανές εναλλακτικές. Διάλυση της Ευρώπης, εθνικά κράτη και πόλεμοι κυριαρχίας μεταξύ εθνικών κρατών με κλειστούς θεσμούς.

Διαλέξτε όνειρο.

.Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου