by dimitris

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Πώς θα ήθελα να προχωρήσει ο θεσμός των ατομικών μελών του ALDE στην Ελλάδα.



Αγαπητή Κατερίνα

Συγχαρητήρια για την εκλογή σου σαν συντονίστρια των Ατομικών Μελών (ΑΜ) του Alliance of Liberals and Democrats for Europe Party (ALDE) στην Ελλάδα.

Μετά την πρότασή σου προς τα ΑΜ για το πως θα ήθελαν να προχωρήσει ο θεσμός των ΑΜ του ALDE στην Ελλάδα., έγραψα το παρακάτω κείμενο.

Το κείμενο αυτό θα το δημοσιεύσω και στο blog Manifesto for another Greece, for another Europe.

Πολιτικός προσανατολισμός των ατομικών μελών

Στο email από το ALDE για την συνδρομή μου  αναφέρεται:
“We're standing up for freedom and democracy, the rule of law and human rights, and open markets.”

Θεωρώ ότι τα open markets είναι εννοιολογικά κοντά στα inclusive markets και διαφορετικά από τα free markets.
Προσωπικά επιθυμώ "inclusive markets, not just free markets"
Εάν τα open markets είναι τα extractive markets, παρακαλώ ενημέρωσε με για να αποχωρίσω από το ALDE.

Θεωρώ ότι τα ΑΜ του ALDE  πρέπει να έχουν ένα ξεκάθαρο πολιτικό προσανατολισμό, ειδικά σε μερικές έννοιες αρχών και αξιών που είναι μπερδεμένες στην αντίληψη των πολιτών της Ελλάδας.

Θεωρώ ότι τα ΑΜ του ALDE  πρέπει με την συμμετοχή τους να δεσμεύονται στην αποδοχή και υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού κράτους δικαίου (rule of law) όπως αυτό ορίζεται από την European Union (ΕΈ), των ανοιχτών πολιτικών και οικονομικών θεσμών (inclusive political and economic institutions) και των ανοιχτών αγορών (inclusive markets όπως αυτά ορίζονται στο βιβλίο “why nations fail” ή από αντίστοιχες έννοιες του ALDE).

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που οι περισσότεροι πολίτες της, (αλλά και διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες), αμφισβητούν το Ευρωπαϊκό κράτος δικαίου όπως αυτό ορίζεται από την ΕΈ. Η έννοια κράτος δικαίου στα Ελληνικά είναι ασαφής για τους περισσότερους πολίτες.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με κλειστούς πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς (extractive political and economic institutions) και κλειστές αγορές (extractive markets).

Η διακήρυξη της Στουτγάρδης χρειάζεται ανανέωση σε μερικά θέματα:
founding document of the Party, the “Stuttgart Declaration”)
Δεν υπάρχει πια Σοβιετική Ένωση, αλλά Ρωσία, η οποία είναι μια δημοκρατία με κλειστούς πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς, όπως άλλωστε η Ελλάδα και η Τουρκία.
Ο Vladimir Putin επιθυμεί να διαλύσει την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

Η ΕΕ θα έπρεπε να είναι ανοιχτή να δεχτεί την Τουρκία ή ακόμα και την Ρωσία, μόνο αν υιοθετούσαν το Ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και τους ανοιχτούς πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς.

Το Ευρωπαϊκό κράτος δικαίου πρέπει να ορίζεται με σαφήνεια σαν το κράτος που ισχύουν οι νόμοι για όλους χωρίς εξαιρέσεις, και λειτουργούν οι ανοιχτοί πολιτικοί  και οικονομικοί θεσμοί, (και οι ανοιχτές αγορές).

Οργανωτικά

1. Η δήλωση τήρησης του καταστατικού  και των θεμελιωδών αξιών του ALDE, όπως επίσης και των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ, πρέπει να είναι στα Ελληνικά.
Become an individual member of the ALDE Party

2. Τα ΑΜ του ALDE πρέπει να είναι ένας θεσμός ανοιχτός στην κοινωνία των πολιτών και όχι μια κλειστή παρέα της αφρόκρεμας των φιλελεύθερων διανοούμενων.

3. Κάθε ΑΜ του ALDE κάθε χώρας, πρέπει να έχει την δυνατότητα να καταθέσει προτάσεις στο ALDE και οι προτάσεις αυτές να αξιολογούνται από μια επιτροπή που περιλαμβάνει μέλη από διαφορετικές χώρες.

[Προσωπικά έχω συγκεκριμένες καινοτόμες προτάσεις που περιγράφονται σε μια διακήρυξη, αλλά δεν υπάρχει κανείς να τις ακούσει, και είμαι σχεδόν ένα χρόνο στο ALDE.
Επειδή ταυτόχρονα είμαι και εθελοντής του ποταμού, θέλω να σημειώσω ότι ούτε στο ποτάμι έγινε συζήτηση για το μανιφέστο.
1 μανιφέστο και προτάσεις για μια άλλη Ελλάδα και μια άλλη Ευρώπη (δεύτερη έκδοση)]

Δράσεις σε τοπικό/πανελλαδικό/ευρωπαϊκό επίπεδο

Αρκετά θέματα είναι κοινά σε διαφορετικές χώρες.

Η διασαφήνιση του Ευρωπαϊκού κράτους δικαίου και των ανοιχτών αγορών (inclusive markets) πρέπει να είναι κοινή για όλες τις χώρες, ιδιαίτερα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Νότου.

Αυτό μπορεί να γίνει με κείμενα μεταφρασμένα στην γλώσσα κάθε χώρας μέλους, ακόμα και για τις χώρες που δεν υπάρχουν προς το παρόν ΑΜ.

Εκδηλώσεις που να διασαφηνίζουν το Ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και τις ανοιχτές αγορές είναι πιο σημαντικές από τις εκδηλώσεις που καλούν σημαντικά πρόσωπα να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις.

Σαν ΑΜ θέλω να ζητήσω μαζί με όποιο άλλο ΑΜ επιθυμεί, Ευρωπαϊκή έρευνα για τους νόμους της Ελλάδας, της Τουρκίας και άλλων χωρών (μελών, ή υποψήφιων μελών της Ε.Ε.) σχετικά με το Ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει ένα πλαίσιο για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι αναφορές του Guy Verhofstadt για την παραβίαση του Ευρωπαϊκού κράτους δικαίου στην Πολωνία πρέπει να μεταφράζονται σε όλες τις διαφορετικές γλώσσες και να δημοσιεύονται σε κοινό site των ατομικών μελών, ελεύθερα προσβάσιμο από όλους τους πολίτες.

Τα Ατομικά Μέλη ως ορόσημο για την ευρωπαϊκή πολιτική.

Τα ΑΜ μπορούν να είναι ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική αν εξελιχθούν σε ένα θεσμό που μπορεί να δέχεται καινοτόμες προτάσεις ακόμα και από έναν πολίτη, όταν αυτές οι προτάσεις είναι συμβατές στο Ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

Ο θεσμός των ΑΜ πρέπει να είναι ικανός να ακούει και να αξιολογεί προτάσεις όχι μόνο από εκλεπτυσμένους διανοούμενους, αλλά ακόμα και από έκτακτους σκουπιδιάρηδες.

Ο φιλελευθερισμός δεν θα έπρεπε να αφορά μόνο επιχειρηματίες, αλλά ακόμα και καθαρίστριες δημόσιων χώρων.

Ο φιλελευθερισμός είναι ενάντια στις διακρίσεις και τα προνόμια.
Οι κλειστές αγορές εργασίας είναι γεμάτες διακρίσεις και προνόμια.
Τα ΑΜ πρέπει να είναι ικανά να διαλύσουν τις διακρίσεις και τα προνόμια, τουλάχιστον σε κάθε πτωχευμένη και υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα.

Ακόμα πιο πέρα Κατερίνα, εσύ σαν συντονίστρια των ΑΜ της Ελλάδας θα μπορούσες να συνεισφέρεις πολλά στην χώρα σου και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν έγραφες σε μια διακήρυξη στα Ελληνικά τα βασικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού κράτους δικαίου (που είναι και υποχρέωση και προϋπόθεση για την συμμετοχή κάθε χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση), καθώς και τα βασικά στοιχεία των ανοιχτών αγορών.

Αυτή την διακήρυξη θα μπορούσες να την πας σε όλους τους αρχηγούς των Ευρωπαϊστικών κομμάτων μέσα και έξω από την βουλή και να τους ζητούσες να την προσυπογράψουν.

Μετά να ενημέρωνες τους πολιτικούς αρχηγούς ποιοι έχουν προσυπογράψει την διακήρυξη και να τους ζητούσες να συνεργαστούν για να υλοποιηθεί ένα Ευρωπαϊκό κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

(Θέλω να σημειώσω ότι ανοιχτή αγορά εργασίας σημαίνει απελευθέρωση των απολύσεων και είναι ανάγκη να επιδιωχθεί τουλάχιστον για κάθε πτωχευμένη και υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα ταυτόχρονα με ένα θεσμικό πλαίσιο ευελιξίας και ασφάλειας των εργαζομένων Flexicurity.)

Η διακήρυξη για το Ευρωπαϊκό κράτος δικαίου πρέπει να δεσμεύει και κάθε ΑΜ.

Είναι πιθανό κάθε λαμόγιο και κάθε κρατιστής που παριστάνει τον δήθεν φιλελεύθερο, να θέλει να ενταχθεί στα ατομικά μέλη.
Δεν πρέπει να επιτρέπεται η ένταξη στα ΑΜ χωρίς την αποδοχή του Ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.

Πιθανόν μια τέτοια διακήρυξη  μπορεί να προκαλούσε την διάσπαση της New Democracy, ή του The River και άλλων Ευρωπαϊστικών κομμάτων που είναι όμως αναγκαία για να διαχωριστούν οι φιλελεύθεροι από τους κρατιστές δήθεν φιλελεύθερους και τα λαμόγια.
Μια τέτοια διακήρυξη είναι αναγκαία έτσι ώστε να μπορέσουν οι φιλελεύθεροι να συμφωνήσουν μεταξύ τους, αλλά και με τους συντηρητικούς και με  τους σοσιαλδημοκράτες,  για μια άλλη Ελλάδα, για μια άλλη Ευρώπη, στηριγμένη στο Ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και στους ανοιχτούς πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς.

Σχετικά με το προσφυγικό τα ατομικά μέλη μπορούν να προτείνουν η ΕΕ να αρνηθεί τους εκβιασμούς του Recep Tayyip Erdoğan και να προτείνουν την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κουρδικού κράτους στην Βόρεια Συρία [Democratic Union Party (Syria)], όπως επίσης τον αποχαρακτηρισμό του Kurdistan Workers' Party (PKK) από τρομοκρατική οργάνωση.
(Χοντρό παιχνίδι στην πλάτη της Ελλάδας)

Αγαπητή Κατερίνα, αν αποφασίσεις να προχωρήσεις στην σύνταξη μιας διακήρυξης για το Ευρωπαϊκό κράτος δικαίου στα Ελληνικά, θα ήθελα να συμμετέχω για να διασφαλιστεί ότι η διακήρυξη είναι απλή και κατανοητή για τον κάθε πολίτη.

Το παραπάνω κείμενο περιέχει 1240 λέξεις, ελπίζω να μην σε κούρασε, αν δεν καταλαβαίνεις κάτι επικοινώνησε μαζί μου

ΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου